Справу Майдану розслідували з порушенням Конвенції з прав людини

Дата: 31 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Розслідування вбивств на Майдані не відповідає вимогам Європейської конвенції з прав людини. До такого висновку дійшла Міжнародна дорадча група (МДГ) Ради Європи, звітуючи про результати нагляду за розслідуванням.

До 22 лютого 2014 року, протягом трьох місяців протестів, “в дійсності влада не намагалась провести розслідування… що означає, що таке розслідування не було розпочато оперативно“, йдеться у звіті.

“У розслідуванні випадків насильства під час демонстрацій на Майдані не вдалось досягти істотного прогресу”, – стверджує сер Ніколас Братза – голова Міжнародної дорадчої групи, у минулому голова Європейського суду з прав людини.

Сер Ніколас також зауважив: “Розслідування не було здійснено незалежно та без зволікань. Складнощі розслідування полягали в безпрецендентному масштабі розслідування, відсутності розпізнавальних знаків у правоохоронців, також колишні очільники втекли, знищивши низку важливих документів. Однак ці складнощі не можуть бути виправданням недолікам розслідування, серед яких – порушення під час розслідування статті 2 і 3 Конвенції про права людини (право на життя та заборона катувань – авт.), проблема безкарності та безвідповідальності правоохоронних органів, що заважали проведенню розслідування, відсутність ефективної співпраці між МВС, СБУ та прокуратури. Послабили судову систему рішення певних суддів Печерського суду, зокрема, рішення про домашній арешт одного з командирів “Беркуту”, який згодом зник. Всі ці недоліки підірвали спроможність органів влади з’ясувати обставини злочинів, вчинених під час подій на Майдані, та встановити винних осіб”.

Також у звіті Міжнародної дорадчої групи йдеться про те, що громадськості не надавалась достатня інформація про проведення розслідування для того, щоб сприяти здійсненню повноцінного громадського контролю.

Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістос Джакомопулос також зазначив: “Україні слід провести низку реформ, серед яких – реформа прокуратури, правоохоронних органів, вести боротьбу проти безкарності, розробити стратегію реформи судової системи та стратегії з прав людини. Рада Європи готова працювати з Україною й надалі та надавати підтримку в здійсненні цих реформ”.

Нагадаємо, Міжнародну дорадчу групу (МДГ) було створено Генеральним Секретарем Ради Європи з метою проведення нагляду за розслідуванням випадків насильства, що мали місце під час акцій протесту на Майдані з 30 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року. Нині МДГ здійснює нагляд за розслідуванням Одеської трагедії, яка сталася в травні 2014 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter