Розробниця вакцини від коронавірусу стала прототипом нової ляльки Барбі

Дата: 05 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Одна з розробниць вакцини від коронавірусу AstraZeneca, професорка вакционології Оксфордського університету Сара Гілберт стала прототипом нової ляльки Барбі. 

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: PA Media

Лялька Гілберт має довге руде волосся, окуляри і чорний брючний костюм. Науковиця зізналась, що спочатку вважала пропозицію стати прототипом ляльки дуже дивною, однак змінила думку, коли зрозуміла, що може надихнути дівчат на роботу в області науки, технологій, інженерії та математики:

“Мені подобається, що наступне покоління дівчаток надихається кар’єрою в STEM (наука, технології, інженерія та математика). Сподіваюся, діти, які побачать мою Барбі, зрозуміють, що наука життєво важлива. Хочу, щоб завдяки моїй ляльці діти дізналися про нову професію, наприклад, вакцинолог”.

У новій серії ляльок компанія Mattel створила ще п’ять іграшок, прототипами яких стали реальні жінки: 

  • медсестра з США Емі О’Салліван, яка лікувала першого пацієнта з COVID-19 у Брукліні і сама захворіла;
  • американська докторка Одрі Круз, яка боролася із расовими упередженнями та дискримінацією;
  • канадська психіатриня Чика Стейсі Оріува, яка виступала проти расизму в системі охороні здоров’я;
  • бразильська дослідниця Жаклін де Хесус, яка очолювала дослідження геному бразильського варіанту коронавірусу;
  • австралійська докторка Кірбі Уайт, яка розробила лікарський халат з пластику, який можна прати та використовувати повторно.

Вже декілька років компанія Mattel робить ляльок Барбі інклюзивнішими через звинувачення у поширенні ґендерних стереотипів та уявлень щодо краси. Світ уже побачила лінійка Барбі “Приклади для наслідування”, куди ввійшли ляльки з образами олімпійських чемпіонок, науковиць та навіть відомої художниці Фріди Кало

Компанія випускала Барбі в хіджабі, прототипом якої стала американська фехтувальниця Ібтіхадж Мухамма, та ґендерно-нейтральну Барбі. Презентували  й серію з героїнями без волосся та з вітиліго. 

Прототипами відомої ляльки стали й українки, зокрема олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан та депутатка, а раніше командувачка медичного батальйону “Госпітальєри” Яна Зінкевич.

Фотографія обкладинки: news.sky.com
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter