Розділ скандального підручника про колабораціонізм кримських татар посилається на доповідь НКВС

Дата: 20 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

Автор розділу про колабораціонізм скандального підручника з історії Криму для 10-их класів Сергій Юрченко наполягає на його об’єктивності і посилається на доповідь НКВС СРСР про ситуацію в Криму в 1942 році.

Про це повідомляє прес-служба “Кримського федерального університету”, пише Крим.Реалії.

“В основі цієї цитати лежить текст доповіді НКВС СРСР про ситуацію в Криму в 1942 році. Документ фіксує те, що частина населення Криму зорієнтувалася на співпрацю з окупантами. Це були не тільки кримські татари. У навчальному посібнику вказується, що і росіяни, і вірмени, і українці, і представники деяких інших національних громад брали участь у відповідних національних комітетах і проводили там діяльність, співпрацюючи з окупантами”, – цитує Юрченка прес-служба “Кримського федерального університету”.

На його думку, видання “може і повинно” використовуватися в навчальному процесі.

“Позиція авторів навчального посібника, в тому числі і моя, полягає в тому, що видання виконано з дотриманням усіх наукових і методичних канонів, тому воно може і повинно використовуватися в навчальному процесі. Ми прагнули дати зважену оцінку складного явища. Те, що цей матеріал може викликати різні реакції, напевно, справедливо, але для мене справедливо і те, що виховати молоде покоління на основі неуваги до деяких важливих історичних сюжетів, неможливо. Ми повинні говорити історичну правду, звичайно, з урахуванням специфіки школярів”, – сказав Юрченко.

Російська влада Криму вже вилучила зі шкіл скандальний підручник з історії півострова для 10-х класів, у якому, на думку правозахисників, містяться висловлювання, “що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу”.

Раніше Кримська правозахисна група повідомила, що в російському підручнику “Історія Криму” за 10 клас містяться висловлювання, “що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу”.

Керівник Центру громадянської освіти “Альменда” Валентина Потапова вважає, що такі формулювання в підручнику можуть призвести до виникнення міжетнічних конфліктів.

Раніше працівники у сфері мистецтва й освіти Криму, юристи звернулися до підконтрольного Кремлю міністра освіти Криму Наталії Гончарової з проханням вилучити російський підручник “Історія Криму” для 10-х класів під редакцією С.В. Юрченка, в якому зазначено, що під час другої світової війни “більшість татарського населення лояльно ставилися до німців, а багато хто активно допомагали”.

Крім того, підконтрольна Кремлю Рада кримських татар надіслала звернення до влади Криму з проханням вилучити з бібліотек підручники з історії півострова за 10 клас. У раді незадоволені тим, як у навчальному посібнику висвітлюються участь кримських татар у Другій світовій війні та їх депортація в 1944 році.

Представники Міносвіти Криму поки не коментували ситуацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter