Розбещення в дитбудинку в Ізмаїлі: адвокати не можуть знайти двох постраждалих дітей

Дата: 26 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Адвокати розшукують законних представників двох дітей, потерпілих у кримінальній справі про ймовірне розбещення неповнолітніх в Ізмаїльському спеціалізованому будинку дитини.

Про це повідомляє ІзбірКом. 

Ізмаїльський спеціалізований будинок дитини. Фото: Суспільне

Поліція почала розслідувати ймовірне розбещення неповнолітніх у дитбудинку в Ізмаїлі на початку вересня минулого року. До правоохоронців тоді звернулася медсестра Олена Бирка, яка працює в закладі вже 20 років.

“13-го числа медсестра ізолятора сказала мені, що побачила в дитини подразнення статевих органів. І коли вона запитала: “Навіщо ти чіпаєш себе?”, та відповіла, що це робить Віктор Миколайович. І коли я до неї зайшла, вона сказала мені, що з цим треба щось робити”, розповідала медсестра про виявлення фактів розбещення журналістам.

Після розголошення департамент охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації відсторонив від посади Віктора Проценка та призначив перевірку закладу, яку медики та педагоги проводили паралельно з правоохоронцями. Сам директор називав звинувачення проти себе наклепом і наслідком “внутрішнього конфлікту в колективі”.

 
За версією слідства, з червня 2018 до серпня 2020 року Проценко в денний та вечірній час доби систематично приводив до свого службового кабінету трьох вихованців під приводом спільного проведення часу, зокрема перегляду мультиків та ігор. Надалі, як розповідали в прокуратурі Одещини, директор закладу вчиняв щодо дітей сексуальне насильство та розпусні дії.

У грудні чоловіку обрали запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави 168 тисяч гривень. Під час засідання, яке проходило в закритому режимі, Проценку стало погано, а тому його відправили до лікарні, де він мав перебувати під постійною охороною, а згодом вирушити до СІЗО.

Уже на початку березня поточного року має розпочатися підготовче провадження в справі, однак захисники дітей з Центру надання безоплатної правової допомоги кажуть, що двоє з трьох потерпілих можуть залишитися без захисту, оскільки їхні законні представники на зв’язок з юристами не виходять. 

Вихователька і медсестра Ізмаїльського спеціалізованого будинку дитини Олена Щука та Олена Бирка, які розповіли про розбещення. Фото: Громадське

Одну дитину за цей час перевели до закладу в іншому місті, однак після звернення ізмаїльського центру БПД ця установа погодила правові позиції щодо захисту інтересів дитини. Проте друга постраждала перебуває в процесі усиновлення, а тому її місце перебування наразі невідоме. Подібна ситуація трапилась і з третьою потерпілою, якої також нема в дитбудинку. Вона перебуває в сім’ї опікунів в іншому населеному пункті, однак вони не надали згоди на співпрацю з адвокатом.

“Наразі надходять дуже тривожні сигнали щодо цієї справи, які свідчать про те, що діти можуть залишитися під час процедури судового розгляду без належного юридичного захисту. Законодавство побудовано таким чином, що якщо дитина потрапляє під опіку до суб’єктів, які не зацікавлені в її правовому захисті, то доступ до дитини обмежується, і адвокати при всьому своєму бажанні не зможуть допомогти”, – пояснює небезпеку ситуації адвокатка Юлія Лісова.

Наразі Ізмаїльський центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся до представника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в південних областях, Служби в справах дітей Одеської обласної державної адміністрації, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Уповноваженого Президента України з прав дитини, щоб ті не допустили порушення інтересів дітей.
 
Крім того, одеські правозахисники надіслали звернення до Головного управління Нацполіції України в Одеській області, прокуратури Одеської області, Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації та Служби в справах дітей ОДА, в яких просять повідомити про те, чи надходили раніше скарги щодо дій, спрямованих проти дітей в Ізмаїльському дитбудинку, а також яких заходів вживали відповідальні установи вже після початку розслідування.
 
Нагадаємо, що за зґвалтування неповнолітніх дівчат екскерівнику дитячого табору у Львові загрожує 15 років в’язниці. За даними слідства, у своєму кабінеті в школі він наказував школяркам роздягатися, після чого оголював свої статеві органи й торкався ними до дівчат. У такий спосіб він нібито карав їх за погану поведінку. Одна зі школярок розповіла, що львів’янин неодноразово її ґвалтував.
 
Фотографія обкладинки: Измаил Сейчас 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter