Російський “Меморіал” вважає українського активіста Балуха політв’язнем

Дата: 09 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Російський правозахисний центр “Меморіал” вважає арештованого в Криму українського активіста Володимира Балуха політв’язнем і вимагає його негайного звільнення.

Про це центр повідомляє на своєму сайті.

“Зі значною часткою ймовірності можна припустити, що безпосереднім приводом до фабрикування кримінальної справи щодо активіста стало те, що 29 листопада 2016 року він вивісив на своєму будинкові табличку “Вулиця Героїв Небесної сотні, 18”. Після цього до нього приходив голова сільради з помічниками, погрожував, що його незалежна поведінка матиме погані наслідки, включаючи “виявлення” у Балуха зброї або наркотиків, і вимагав зняти табличку”, – ідеться в повідомленні.

У “Меморіалі” вважають украй малоймовірним, щоб відомий на регіональному рівні активіст, який є об’єктом постійного тиску з боку співробітників правоохоронних органів і керівництва місцевої адміністрації, будинок якого у 2015 році двічі обшукували, став би зберігати боєприпаси. Важливо і те, що в органу дізнання немає доказів того, що виявлені на горищі будинку цивільної дружини Балуха боєприпаси належать йому, на них навіть немає його відбитків пальців. Сам факт виявлення боєприпасів було зафіксовано тільки одним понятим за відсутності обвинуваченого.

“Зазначимо, що санкцію на проведення ОРЗ “обстеження приміщення” в будинку цивільної дружини Балуха заступник голови Верховного Суду Республіки Крим Віктор Скляров видав більше ніж за місяць до проведення самого обстеження”, – ідеться в повідомленні.

У правозахисному центрі наолошують, що обраний щодо Балуха запобіжний захід непропорційний суспільній небезпеці злочину, у вчиненні якого його звинувачують. Кричущим є сам факт тримання під вартою обвинуваченого за “нетяжкої” статті без будь-яких серйозних підстав.

Нагадаємо, 8 грудня 2016 року співробітники ФСБ провели обшуки в селі Серебрянка Роздольненського району Криму, в будинках Балуха і його матері, і “знайшли” на горищі будинку патрони і динаміт. Це не перший обшук в будинку активіста, кожен раз під час обшуків у нього знімали з даху будинку і вилучали український прапор. Є підстави вважати, що патрони були підкинуті під час обшуку з метою фальсифікації нової кримінальної справи проти активіста.

12 грудня Роздольненський районний “суд” Криму обрав запобіжний захід Балуху у вигляді тримання під вартою строком на 30 діб. “Суд” залишив без уваги той факт, що процесуальні документи були складені із суттєвими порушеннями, і що на утриманні у Володимира знаходиться 73-річна мати.

14 грудня слідчий у присутності адвоката пред’явив українцеві звинувачення за ч.1 ст. 222 КК РФ. Кримчанин з висунутим обвинуваченням не згоден і провину не визнає.

Кримська правозахисна група 26 грудня повідомляла, що у Балуха хронічний бронхіт, а в переповненій камері СІЗО хвороба загострилася.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter