Росію закликають не переслідувати журналістів, які пишуть про коронавірус

Дата: 14 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” закликала російську владу дозволити журналістам висвітлювати ситуацію з пандемією коронавірусу та не переслідувати їх за нібито поширення неправдивої інформації про вірус. 

Відповідну заяву опублікували на сайті організації. 

Ще у квітні, коли в країні лише за добу підтвердили понад 5 тис. випадків захворювання на коронавірус, заступник міністра цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій Олексій Волін повідомляв, що, за наявною у відомства інформацією, близько сотні журналістів мали підтверджений діагноз “коронавірус”, а ще близько 500 осіб перебували на карантині й самоізоляції. Водночас на працівників медіа не поширювався указ президента Путіна щодо неробочих днів.

За даними “Репортерів без кордонів”, наразі від коронавірусу в Росії померли вже троє журналістів. Водночас влада активно бореться з тими медіа, які, на її думку, поширюють неправдиву інформацію про вірус. Так, з моменту початку пандемії на російськомовних сайтах виявили 300 таких повідомлень, а 260 з них видалили або заблокували. Роскомнагляд також погрожує позбавити ліцензії ті медіа, які нібито брешуть про перебіг пандемії в РФ, а підписаний Путіним у квітні закон про відповідальність за поширення фейкових новин дозволяє засудити до п’яти років позбавлення волі людей, які свідомо поширюють брехню. 

“Репортери без кордонів” закликають російський уряд дозволити незалежне висвітлення пандемії COVID-19 у країні й не переслідувати працівників ЗМІ під приводом розправи з імовірними “фейковими новинами”. Намагаючись запобігти незалежним повідомленням про коронакризу, російське керівництво не тільки збільшує невизначеність, але й наражає населення на реальну небезпеку”, – підсумовують в організації.

Як відомо, у рейтингу свободи преси Росія посідає 149-те місце зі 180 країн. За кількістю підтверджених випадків коронавірусу РФ посідає у світі третє місце. 

Нагадаємо, що з журналістами, які висвітлюють перебіг пандемії, намагаються боротися не лише в Росії, але й в інших авторитарних країнах. Так, наприклад, ще в лютому МЗС Китаю анулювало акредитацію трьох кореспондентів американської газети The Wall Street Journal у Пекіні. Причиною такої реакції стала колонка під назвою “Китай – справжній хворий Азії”. У матеріалі, який вийшов у рубриці “Думки”, йшлося про боротьбу з коронавірусною інфекцією в країні та, зокрема, стверджувалося, що влада приховує реальні масштаби проблеми. 

Незадовго до цього медіа почали писати, що в Китаї намагаються боротися з людьми, які повідомляють про неспроможність влади в подоланні вірусу. Так, у країні зник журналіст на ім’я Чен Цюші, який висвітлював ситуацію з коронавірусом в охопленому хворобою місті Ухань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter