Росію судитимуть за порушення Конвенції про геноцид: МС ООН підтвердив свою юрисдикцію

Дата: 02 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародний суд ООН відхилив майже всі заперечення Росії щодо позову України проти неї щодо порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Тепер судді розпочнуть розглядати справу по суті.

Рішення оголосила суддя МС ООН Джоан Доног’ю, передає кореспондентка ZMINA.

Міжнародний суд ООН протягом чотирьох місяців розглядав заперечення, що подала Росія у справі про порушення нею Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Судді відхилили майже всі оскарження РФ.

У своєму позові Україна стверджує, що Росія неправомірно звинуватила українську владу у геноциді населення Донецької та Луганської областей та почала повномасштабне вторгнення, прикриваючись цими обвинуваченнями. Зокрема, українська сторона наводила слова президента РФ та інших високопосадовців, у яких вони відкрито називали боротьбу з геноцидом однією з причин повномасштабної війни.

Російська сторона натомість заявляла, що влада РФ не посилалася у своїх заявах на Конвенцію про запобігання злочину геноциду, та й узагалі – на момент подачі судового позову між Україною та Росією не було суперечки щодо питань геноциду. Судді ООН, однак, з цим не погодилися. 

“Російська Федерація не могла не знати, що Заявник (Україна) категорично відкидав звинувачення у вчиненні ним геноциду”, – наголосила Джоан Доног’ю.

Росія також намагалася довести суддям, що Україна не може позиватися щодо геноциду, оскільки сама винна у цьому злочині, що українська сторона змінює свою позицію в суді та загалом намагається “перекрутити” положення конвенції на свою користь. Судді не пристали й на ці позиції РФ.

Водночас Міжнародний суд ООН погодився з російськими захисниками, що він не може розглядати саму законність визнання Росією так званих “ДНР” та “ЛНР” та правомірності повномасштабного вторгнення в Україну. За рішенням суддів, ці питання виходять за межі конвенції.

Таким чином суд розглядатиме лише питання неправомірних звинувачень України в геноциді. 

Нагадаємо, 31 січня МС ООН виніс історичне рішення у першій справі України проти Росії. Судді не підтримали більшість звинувачень, що висувала українська сторона, однак усе одно визнали Росію порушницею міжнародного права.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter