Росіянин змінив по батькові на Єлєнович

Дата: 04 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Росіянин Олександр Белик офіційно замінив по батькові у документах на Єлєнович. 

Про це він повідомив у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка Олександра Беліка 

У Росії питання зміни по батькові на матронім регламентує два документи: стаття 58 Сімейного кодексу, згідно з якою дитині дають по батькові на основі ім’я тата, якщо інше не передбачене національними звичаями чи законами суб’єктів РФ, а також стаття 58 Федерального закону “Про акти громадянського стану”, що дозволяє будь-якій людині старшій за 14 років змінити по батькові на будь-яке інше за бажанням.

Однак на практиці зі зміною по батькові виникають суттєві проблеми, з якими стикнувся й Белик, який вже 3 роки судиться за цю можливість. Нещодавно міський суд Санкт-Петербурга не підтримав його апеляційну скаргу щодо цього питання. 

“Тому я вирішив не відмовлятися від по батькові, а замінити його на матронім. За законом по батькові має бути утворене від чоловічого імені, але в будь-якого імені є, нехай іноді менш відомий, аналог протилежного гендера. Ім’я Єлєн, наприклад, є у грецькій та казахській мовах”, – розповів він. 

Олександр Белик

Послуга коштувала росіянину 1600 рублів. Відтепер він має замінити чотири обов’язкові документи, зокрема паспорт, а інші – за бажанням:

“Я не здаюся, домагатимуся можливості відмовитися від по батькові, готую касаційну скаргу”

В Україні змінювати по батькові дозволили в листопаді минулого року. Усунути прогалину в законодавстві, яке не дозволяло зробити це, рекомендував Європейський суд з прав людини у своєму рішенні в справі “Гарнага проти України”.

Судді дійшли висновку, що держава порушила право жительки Білої Церкви на повагу до приватного і сімейного життя, коли їй відмовилися змінювати по батькові. Жінка хотіла змінити його на ім’я вітчима, з яким проживала багато років. 

Нагадаємо, що цього року в Киргизстані департамент реєстрації населення і актів цивільного стану подав позов до суду на дитячу письменницю Алтин Капалову за те, що вона змінила прізвища дітей і дала їм матронім замість по батькові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter