Росіянин у суді довів, що заборона показувати порно в країні порушує його право на вираження поглядів

Дата: 11 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав, що російська влада порушила право на вираження поглядів, забороняючи продюсеру та режисеру порнофільмів розповсюджувати свої фільми на території країни. 

Рішення суду опублікували на офіційному сайті ЄСПЛ.

Сергій Прянішніков

Проти Росії до суду позивався відомий 61-річний російський продюсер та режисер порнографічних фільмів Сергій Прянішніков. Чоловік почав знімати фільми для дорослих наприкінці 90-х та швидко здобув популярність, а його компанію SP Company журналісти досі називають першопрохідцем у цій індустрії в країні. 

З 1999 року Прянішніков намагався отримати офіційний дозвіл від російського міністерства культури на показ своїх фільмів. На росіянина неодноразово заводили справи за розповсюдження порнографії, проте до суду вони не доходили. У 2010 році чоловік зміг отримати ліцензію від Мінкульту, але майже одразу документ у нього забрали. Водночас офіційною причиною такого рішення став не зміст фільмів, а їхні назви.

Прянішніков не один рік намагався відстояти своє право в російських судах, але згодом подав позов до ЄСПЛ. У підсумку суд визнав, що відмова видати ліцензію на показ порно росіянину порушує статтю 10 Європейської конвенції про захист прав людини щодо свободи вираження і Кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право охплює свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів. Ця стаття не перешкоджає державам вимагати ліцензування діяльності радіомовних, телевізійних або кінематографічних підприємств..

Росіянин не вимагав компенсації за порушення своїх прав від російської влади, а просто хотів довести свою правоту. 

“Результат, якого, на мою думку, слід було очікувати. Звісно, отримав моральне задоволення. Але все це могло бути раніше. Зараз неактуально”, – сказав Прянішніков, який уже довгий час не знімає порно, в інтерв’ю російському виданню “Фонтанка”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter