Росіяни знищили у Запоріжжі склад волонтерів, які допомагали людям тікати з-під російської окупації

Дата: 13 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час російських обстрілів Запоріжжя одна з ракет окупантів влучила у житловий будинок, в якому знаходився штаб волонтерів. 

Про це розповів журналіст та волонтер Денис Мінін

Будинок, в якому знаходився штаб волонтерів. Фото: Олександр Старух

Мінін був журналістом телеканалу “Культура” і ведучим телеканалу Live, але з початку повномасштабної війни присвятив себе волонтерству. 

У Національній спілці журналістів України розповідали, що чоловік переймався долею батьків у Маріуполі, з якими зник зв’язок, але ніхто з водіїв, до яких він звертався, не хотів їхати до оточеного міста. Саме тоді він вирішив об’єднатися з іншими волонтерами та допомагати людям в окупації. 

Згодом вони створили громадську організацію “Вивеземо”.

“На окупованих територіях задзеркалля, паралельний світ, який собі адекватна людина придумати не зможе… Коли я ще перебував в Одесі, не відходив від телефона, ноутбука. Завів собі телеграм-канал (“В Мариуполь из Запорожья”. – Ред.), у якому розповідав, як на своїх автівках можна поїхати із Запоріжжя до Маріуполя за своїми близькими, викладав правила, як це робити”,пригадував волонтер. 

Денис Мінін. Фото: НСЖУ

Зруйнований штаб знаходився у двокімнатній квартирі.

“Ми втратили майже все. Корм для тварин та гуманітарні набори, які витягли з-під завалів, віддали рятувальникам. Тим, хто щодня жертвує собою заради інших”,  – розповідає Мінін про наслідки обстрілу будівлі росіянами.

Чоловік каже, що через останні події в Україні, зокрема нову хвилю масованих російських атак на міста, навмисно не просив допомоги у людей, бо “є речі важливіші”.

“Я отримав сотні повідомлень підтримки від вас. Пожертвування з усього світу на створення нового складу… Ви не зупинялися у своєму бажанні допомогти. У п’ять букв слова “дякую” не вкласти тієї подяки, яку я відчуваю до кожного з вас. Нас не зупинити й не залякати”, – написав волонтер на сторінці в інстаграмі. 

Нагадаємо, що понад половину українців, як свідчили соціологічні опитування до початку повномасштабного вторгнення Росії, довіряли волонтерам та активістам більше ніж, наприклад, Верховній Раді або уряду.

Проте, згідно з дослідженням, яке провів Центр прав людини ZMINA, такі види активізму, як протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter