Росіяни змінюють імена та прізвища депортованих дітей, що ускладнює їхній пошук, – правозахисники

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Російські родини, які всиновлюють депортованих з України дітей, примусово змінюють їхні імена, по батькові та прізвища.

Про це 7 грудня під час презентації звіту “Примусова депортація дітей в РФ” розповів директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський.

За його словами, автори звіту знайшли кілька місць в РФ, де перебувають примусово депортовані з тимчасово окупованих територій українські діти, і обдзвонювали їх, щоб отримати інформацію.

Зокрема, правозахисники дізналися, що російські опікуни часто повертають українських дітей, а також що нові “батьки” можуть змінювати їхнє ім’я, змінювати прізвище дитини на своє та давати своє ім’я по батькові.

“Приміром, є хлопчик Сашко. Дитину віддають у “нову сім’ю”. Новий “батько” каже дитині: “У мене була мрія мати сина, назвати його Денисом. Будеш Денисом”. Що дитина може зробити?” – розповів Павло Лисянський.

Знайти потім таку дитину складніше для тих, хто її шукає з українського боку.

“Зміна імені, прізвища дитини, по батькові означає, що Росія не збирається допомогти цим дітям, вона просто хоче знищити в них українську ідентичність, зробити так, щоб вони забули, хто вони, звідки і чому опинилися на території Росії, отримали викривлене уявлення про події, які з ними відбулися”, – додав Павло Лисянський.

Одночасно з усиновленням дитині в Росії проводять примусову паспортизацію. І примусова паспортизація, і зміна прізвища та імені, і весь процес примусової депортації дітей – ознака геноциду українського народу, заявляють правозахисники.

Автори звіту звертають увагу також, що в Кремлі побоялися лишити дітей-сиріт з українським свідоцтвом про народження, а також побоялися дозволити громадянам РФ всиновлювати дітей з інших країн. Тому просто внесли до законів окрему категорію громадян, які можуть отримувати громадянство РФ за спрощеною процедурою. Раніше всиновлення росіянами дітей інших національностей за російським законодавством не було можливим, і самі зміни до закону навесні 2022 року викликали в країні багато дискусій.

“Збільшення росіян завдяки зменшенню українців є їхньою головною метою, і це не що інше, як про геноцид”, – вважає Павло Лисянський.

Дослідники звіту вважають, що той факт, що росіяни не хотіли й не хочуть всиновлювати дітей різних національностей, а лише дітей слов’янської зовнішності, свідчить про певну політику. Адже, відповідно до даних демографів РФ, у 2021 році молодь етнічних груп становила на 50% більше, ніж молодь слов’янської зовнішності, тому в Кремлі занепокоєні тим, що з часом люди слов’янської зовнішності будуть у меншості. Одним з головних ідеологів створення “титульної нації” або “білої раси” в Кремлі є ексміністр культури РФ Володимир Мединський, зауважують у звіті.

З відкритих джерел відомо, що Мединський входить до “Ізборського клубу” – консервативно-націоналістичної організації та спільноти експертів, що спеціалізуються на вивченні зовнішньої і внутрішньої політики Росії. До неї також входять такі персоналії, як Олександр Дугін, Олександр Проханов, Іван Охлобистін та інші ідеологи культу “русского міра”. 

Нагадаємо, за даними, озвученими російською владою, РФ депортувала на власну територію від 308 тисяч до більш ніж 600 тисяч українських дітей. Лише частина з цих дітей – сироти або позбавлені батьківського піклування. Значна частина була переміщена під виглядом евакуації з офіційними представниками. Водночас 2100 таких дітей до моменту повномасштабного вторгнення перебували в закладах цілодобового проживання. Це були як діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, так і діти з інвалідністю.

Щонайменше 386 українських дітей з окупованих територій були незаконно всиновлені росіянами з початку повномасштабного вторгнення. Таку цифру озвучила юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Правозахисники з’ясували, що росіяни, які незаконно всиновили дітей з окупованих територій України, масово повертають їх назад до дитячих будинків, коли виявляють захворювання та проблеми зі здоров’ям. Через це окупанти на Донбасі ввели процедуру диспансеризації, яка дозволяє відбирати для депортації лише здорових дітей.

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу vn@humanrights.org або ka@humanrights.org. Наш представник зв’яжеться з вами.

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter