Росіяни вивезли 300 українських дітей з окупованих Луганщини та Донеччини, нібито для “лікування серйозних травм”

Дата: 07 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Російські окупанти вивезли нібито на “лікування” до Москви близько трьохсот дітей із захоплених регіонів Луганщини та Донеччини.

Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Це офіційні дані від керівництва цього міста. Важко уявити, скільки дітей з нашого регіону під приводом госпіталізації депортовано в інші населені пункти РФ”, – йдеться у повідомленні.

За словами очільника Луганської ОВА, виїзні бригади російських медпрацівників ще восени проводили медогляди юнаків та дівчат майже в кожному місті окупованої Луганщини. Відомі випадки, коли вчителі у школах збирали з дітей гроші, аби їх обстежили росіяни. 

“300 із них відправлено до московських стаціонарів. Нібито, при виявленні “серйозних травм” першу допомогу їм надали ті самі медпрацівники, які діяли на виїзді”, – зазначив Гайдай.

За його словами, потім пацієнтів за допомогою спецтранспорту чи санітарної авіації доставили до Москви, де вони “продовжили проходити лікування та реабілітацію”. Гайдай також додав, що до приходу окупантів діти та батьки навіть не здогадувалися про свій “тяжкий стан”.

Раніше ZMINA повідомляла, що напередодні новорічних свят до України вдалося повернути депортовану росіянами жінку з маленькою дитиною. Українку, яка на той час була вагітною, затримали у 2021 році під час перетину кордону з Росією, підозрюючи її в шпигунстві. У РФ, маючи підписку про невиїзд, жінка народила малюка. Через півтора року полону родину вдалося воззʼєднати з батьком та старшим сином. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter