До України з російського полону вдалося повернути жінку з маленькою дитиною

Дата: 04 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Напередодні новорічних свят до України вдалося повернути ще одну жінку з маленькою дитиною. Українку, яка на той час була вагітною, затримали у 2021 році під час перетину кордону з Росією, підозрюючи її в шпигунстві. У РФ, маючи підписку про невиїзд, жінка народила малюка. Через півтора року полону родину вдалося воззʼєднати з батьком та старшим сином. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Дмитро Лубінець
“У жовтні до мене звернувся заявник із проханням сприяти йому у звільненні його дружини та малолітнього сина з полону, у якому вони перебували вже майже рік. Вагітна дружина заявника була затримана ще в травні 2021 року представниками так званого “МГБ ДНР” під час перетину кордону з Росією”, – розповів Омбудсман.

Надалі жінку звинуватили в “шпигунстві на користь України” та засудили до покарання у вигляді позбавлення волі терміном 10 років з відтермінуванням відбування покарання до виповнення дитині 14 років.

Однак на початку жовтня 2021 року запобіжний захід із тримання під вартою змінили на підписку про невиїзд. Це дало змогу жінці народити дитину не в стінах СІЗО.

“Через військову агресію РФ та незаконні дії окупантів новонароджена дитина майже рік була позбавлена турботи батька, а разом з тим старший восьмирічний син жінки перебував на території України з батьком та півтора року очікував на повернення матері додому”, – додав Лубінець.

Так, Омбудсман звернувся до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Національного інформаційного бюро та Офісу генерального прокурора. За результатами спільної роботи напередодні свого першого дня народження дитина разом із матір’ю повернулися додому до родини.

Наразі з ними працюють представники інституцій задля призначення державних соціальних гарантій.

“Повернення кожного українця – це перше завдання, над яким працює моя команда. Але не останнім є й питання подальшої допомоги родинам у вирішенні соціальних та побутових питань. Тож продовжуємо працювати й допомагати родині, яка потребує тепер вирішення буденних питань як родина, яка тимчасово переміщена з окупованої території”, – підсумував Уповноважений.

Нагадаємо, що 19 грудня до України вдалося повернути 16-річного Сергія, який майже вісім місяців перебував у РФ, де його “всиновила” російська родина. Сімʼя, у якій довелося бути хлопцю, мала трьох власних дітей та вже одну всиновлену. З новою “сім’єю” Сергій не розмовляв.

В один з чат-ботів Сергій написав, що хоче повернутися з РФ додому, й отримав відповідь, що йому в цьому допоможуть.

Як відомо, Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу ka@humanrights.org. Наш представник зв’яжеться з вами.
 
За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter