Росіяни викрали та незаконно утримують в Мордовії мешканця Пологів Вадима Шевченка

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Мешканця Пологів Запорізької області 26-річного Вадима Шевченка росіяни викрали на блокпості 15 березня 2022 року. Чоловіка незаконно утримували в Оленівці, Таганрозі та Ряжську. Наразі він перебуває у виправній колонії в Мордовії.

 Про це виданню ZMINA розповіла його мати Олена Шевченко. 

Фото надане родиною: Вадим Шевченко

Як пригадує жінка, 15 березня 2022 року Вадим намагався виїхати разом з сусідами на їхній машині з окупованого міста Пологи Запорізької області, де на той момент він проживав. На останньому блокпості росіяни висадили чоловіка з автівки без жодних пояснень та відвезли у невідомому напрямку.

У вересні 2022 року рідні Шевченка випадково натрапили на відео з Вадимом, яке росіяни виклали на кількох телеграм-каналах. За словами Олени, на ньому вона побачила сильно схудлого сина. Під час запису ролика він повідомив, що у нього все гаразд, його годують та надають медичну допомогу: “Я на даний час знаходжусь в полоні. Я вас дуже сильно люблю. Сподіваюсь ми незабаром побачимось. Все буде добре”.

Олена не розуміє, навіщо росіяни його викрали та продовжують утримувати без жодних на те причин.

Пізніше жінка дізналася від звільнених з полону українців, що сина деякий час утримували на мелітопольському аеродромі. Після цього Вадима вивезли до Оленівки Донецької області, а звідти  – до Таганрога Ростовської області.

“Мені лише відомо зі слів інших, що сина перевозили з однієї в’язниці до іншої. Його ще утримували в Ряжську Рязанської області, а зараз він знаходиться у колонії №10 Мордовської республіки (село Ударне). Я неодноразово дзвонила до Мордовії, але там мені щоразу відповідали, що такого засудженого у них немає. Я їм кажу, що у них ще є незасуджені. Після цих слів вони кидають слухавку”, – розповідає жінка.

За словами матері, Міжнародний комітет Червоного Хреста підтвердив той факт, що її син знаходиться у російській неволі. Попри це, Олена досі не має зв’язку з Вадимом. Саме тому жінка їздила у міжнародний тур разом з ГО “Цивільні в полоні”, під час якого розповідала про масові викрадення та примусове вивезення цивільних українців з окупованих територій до Росії.

“Поїздка була результативною. Наші історії та сльози не залишили байдужими представників ПАРЄ. Саме в цей час ухвалили резолюцію про звільнення цивільних, подану Марією Мезенцевою. Ми цьому дуже зраділи. Ще ми зустрічались з президентом ПАРЄ, представниками МКЧХ та іншими європейськими посадовцями. Відчувалося, що вони знають про нашу проблему”, – каже Шевченко. 

Нагадаємо, 12 вересня до України повернули ще 49 полонених, з яких 23 – жінки. Серед них є як цивільні особи, так і військові. 

До України з російського полону 28 червня вдалося повернути десятеро цивільних людей, яких незаконно утримувала Російська Федерація.

Серед них заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму ще у 2021 році Наріман Джелял.

Серед звільнених також: 

  • колишня вчителька німецької мови, мистецтвознавиця та наукова співробітниця Горлівського художнього музею Олена Пех та Валерій Матюшенко, цивільні, які були в полоні ще з 2017–2018 років;
  • Богдан Гелета та Іван Левицький, священнослужителі Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам;
  • Микола ШвецьНаталія ЗахаренкоПавло КупрієнкоЛюдмила Гончаренко та Катерина Брюханова, цивільні, захоплені та ув’язненні на території Білорусі. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter