Росіяни вкрали зразки ядерного палива з ЧАЕС

Дата: 10 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Окупанти, які перебували на території Чорнобильської АЕС, розграбували дві дослідницькі лабораторії та вивезли джерела іонізуючого випромінення й зразки паливних матеріалів.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Державного агентства України з управління зоною відчуження.

ЧАЕС. Джерело: УНІАН

У Чорнобилі працювали дві лабораторії для досліджень актуальних проблем радіаційного впливу, характеристик речовин, уточнили в повідомленні. Окупанти знищили лабораторію в “Екоцентрі”, а також проникли у сховище джерел іонізуючого випромінення, в якому зберігалися зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела.

Загалом російські військові викрали та пошкодили 133 джерела іонізуючого випромінювання активністю приблизно 7 мільйонів бекерелів, що можна порівняти зі 700 кг радіоактивних відходів із наявністю бета- та гамма-випромінювань, заявили в Держагентстві.

За умови непрофесійного та неконтрольованого поводження з такими джерелами навіть невелика частина цієї активності є смертельно небезпечною, попередили спеціалісти.

Де зараз перебувають викрадені джерела, невідомо. Стан пошкоджених джерел встановлять після інвентаризації та вимірів.

“Такі вчинки заберуть пальму першості премії Дарвіна навіть у тих приречених рашистів, які місяць вдихали пил Рудого лісу та знаходились у ньому! Тому що у випадку носіння такого сувеніру із собою протягом двох тижнів гарантовано виникають радіаційні опіки та починається променева хвороба та незворотні процеси у організмі”, — наголосили в повідомленні.

Територію ЧАЕС російські окупанти захопили 24 лютого. Відтоді на станції працювала одна зміна, поки не вдалось провести часткову ротацію. Росіяни фактично тримали працівників у заручниках.

Свої укріплення окупанти робили у Рудому лісі — це близько 10 км² дерев, прилеглих до ЧАЕС, які взяли на себе найбільшу частку викиду радіоактивного пилу під час трагедії в 1986 році. Територія лісу горіла у квітні 2020-го. Вона досі вважається дуже небезпечною через радіацію.

Увечері 30 березня співзасновник Чорнобильського університету Ярослав Ємельяненко повідомив, що російських окупантів, які за наказом свого керівництва відправились до Чорнобильської зони відчуження, тепер вивозять на лікування до Білорусі цілими автобусами. 

31 березня окупанти за наказом свого командування почали виходити з ЧАЕС та її міста-супутника Славутич. Рух відбувався двома колонами в бік Білорусі. З собою вони забрали полонених нацгвардійців, яких захопили під час повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter