Росіяни відпустили затриманих напередодні в Криму кримськотатарських братів Ахаєвих

Дата: 20 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Російські силовики відпустили Ернеста і Марлена Ахаєвих, затриманих уранці 19 грудня.

Про це виданню ZMINA повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Ернест та Марлен Ахаєви

Брати разом із друзями та родичами поїхали додому в село Тургенєве.

“Деталі про те, де активісти перебували весь день і що з ними відбувалося, будуть трохи згодом”, – зазначили в “Кримській солідарності”.

Нагадаємо, у Медведівці Джанкойського району Криму вранці 19 грудня російські силовики обшукали будинки трьох братів, які мешкають у цьому селі. 

Аналітик Крим SOS Євгеній Ярошенко вважає, що затримання Ернеста та Марлена Ахаєвих можє розцінюватись як насильницьке зникнення. 

“Затримання кримських татар Ернеста та Марлена Ахаєвих у Джанкойському районі окупованого Криму має всі три елементи насильницького зникнення. По-перше, брати Ахаєви піддалися затриманню. По-друге, їх затримали співробітники російської поліції, тобто офіційні представники держави-окупанта. По-третє, російські силовики відвезли братів Ахаєвих у невідомому напрямку: з ранку й до вечора рідні та адвокат затриманих не знали їхнє місцеперебування, а затримані не мали доступу до адвоката”, — пояснив правозахисник.

У правозахисній організації вказують, що відповідно до норм міжнародного права, насильницьке зникнення містить три елементи:

  • Арешт, затримання, викрадення особи чи позбавлення її волі в будь-якій іншій формі.
  • Ці дії здійснені представниками держави, особами чи групами осіб, які діють з дозволу, за підтримки чи за згодою держави.
  • Відмова визнати факт позбавлення волі або приховування даних про долю чи місцезнаходження зниклої особи, унаслідок чого ця особа залишається без захисту закону.

У четвер, 15 грудня, в тому ж таки селі відбувся обшук у кримського татарина Мустафи Мурахаса: російські силовики шукали “заборонені предмети”. Як повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”, у результаті нічого не було виявлено та вилучено.

19 грудня понад 150 людей з усього Криму зібралися разом, щоб висловити свій протест проти політично вмотивованого переслідування кримських татар на півострові. Вони закликали російську владу припинити таврування кримських татар з називанням їх терористами та екстремістами й припинити їхнє свавільне переслідування. 

Як відомо, від початку тимчасової окупації Криму Росія систематично порушує права людини на півострові.

Як зауважує Крим SOS, наразі 147 осіб є жертвами політично мотивованих переслідувань у тимчасово окупованому Криму. З них 109 — кримські татари. Cумарний термін ув’язнення нинішніх політв’язнів складає 1 339 років та 2 місяці.

Під час круглого столу, організованого Офісом Генсека Ради Європи у Стразбурзі, співкоординаторка Крим SOS Ірина Даценко заявила, що Рада Європи може сприяти притягненню Росії до відповідальності за скоєні злочини в Криму. Наприклад, міжнародна організація може заохочувати держави-члени запроваджувати санкції та використовувати механізми універсальної юрисдикції для переслідування осіб, причетних до грубих порушень прав людини в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter