Росіяни відкрили ворота СІЗО в Херсоні, й звідти втекло майже пів тисячі в’язнів, серед яких довічники

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Під час втечі з Херсона російські військові відкрили ворота тамтешнього СІЗО, де утримували 457 засуджених, серед яких, зокрема, за тяжкі злочини. Нині 166 з них затримали, однак про місце перебування решти нічого не відомо. 

Про це в ефірі телемарафону розповів очільник Національної поліції Ігор Клименко

СІЗО в Херсоні, 14 листопада 2022 року. Фото: Громадське

Першими про втечу в’язнів повідомила журналістка Громадського Анастасія Станко, яка приїхала до деокупованого міста. 

Вона казала, що ув’язнені відбували терміни в різних колоніях і в Херсонському слідчому ізоляторі опинилися тимчасово. 

За словами Клименка, у СІЗО правоохоронці знайшли особові справи зниклих, а тому передали всю інформацію до поліції й на блокпости, щоб оперативно знайти втікачів. Знайдених відвозять до СІЗО в Одесі та Миколаєві. 

Станко, повідомляючи про втечу в’язнів, також розповіла про знайдені 59 справ в установі щодо людей, яких росіяни полонили під час окупації. Усіх їх відвезли, ймовірно, до Криму. Відомо, що в ізоляторі утримували, наприклад, кримського татарина Рустема Сейтмеметова, якого звинуватили в “підготовці диверсії”.

Правозахисники з коаліції “Україна. П’ята ранку” ще наприкінці жовтня казали, що росіяни в невідомому напрямку вивозили як цивільних заручників, так і військовополонених. Згодом уже російські правозахисники, які викривають катування в пенітенціарній системі РФ, отримали інформацію про незаконне переміщення до декількох регіонів їхньої країни в’язнів, зокрема з Херсона. В одному випадку йшлося про понад дві сотні, а в іншому – про понад дві тисячі людей. 

Всіх їх катують, а винятки російські тюремники не роблять навіть щодо тяжкохворих. 

Нагадаємо, що правозахисники від початку повномасштабного вторгнення критикують Мін’юст через евакуацію установ. Річ у тім, що посадовці евакуювали 10 установ виконання покарань, однак усі вони розташовувалися на Донеччині, Луганщині, Харківщині та Запоріжжі. На Херсонщині в’язнів не евакуювали. 

Детальніше про те, в якій ситуації вони опинилися, ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter