Росіяни в Ізюмі прострелили ноги полоненому військовому, бо він відмовився танцювати

Дата: 05 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час тимчасової окупації міста Ізюм на Харківщині російські військові затримували та катували місцевих мешканців, зокрема струмом, а одному з полонених військових прострелили ногу, бо він відмовився танцювати за їхнім наказом. 

Свідчення потерпілих записали журналісти Associated Press. 

Ізюм. Фото: АР

Поспілкуватися журналісти змогли з 15 людьми, яких полонили росіяни, а безпосередньо побувати вдалось у п’яти з десятьох знайдених катівень. 

Прострелили ноги окупанти Миколі Мосякіну. Той після початку російського вторгнення вступив до лав ЗСУ. Затримували його тричі. 

Вперше росіяни кинули його в яму зі стоячою водою, закували в кайдани й підвісили за стрижні.

“Били мене палицями. Мене били руками, ногами, гасили сигарети, палили сірниками. Вони сказали: “Танцюй”, але я не танцював. Тому вони прострілили мені ноги”, – пригадує колишній полонений. 

Через три дні чоловіка висадили біля лікарні зі словами: “Скажеш, що потрапив в аварію”.

Вдруге його тримали в будівлі школи №2. За даними журналістів, щонайменше двоє цивільних загинули в цій школі, зокрема Іван Шабельников і Наприкінці березня чоловік пішов до лісу по шишки, щоб розтопити самовар, але зник. Згодом його тіло знайшли в масовому похованні. У вбитого були зламані ребра, прострілені руки та понівечене лице. .

Залишені росіянами радянські протигази на підлозі школи в Ізюмі. Фото: АР

Пізніше Мосякіна відпустили, проте затримали знову, помістивши вже до гаража неподалік лікарні. Разом з ним там тримали ще понад 12 осіб.

Загалом, за словами колишнього бранця, поряд з лікарнею було чотири гаражі, у двох з яких утримували чоловіків, в одному – жінок, а в іншому жили російські військові. З приміщення, де утримували жінок, чули крики. Журналісти, посилаючись на дані української розвідки, кажуть, що до жінок застосовували сексуальне насильство. 

Також в окремих приміщеннях росіяни катували полонених струмом та водою. 

Микола Мосякін показує шрами на спині, які залишилися після полону в росіян. Фото: АР

Пройшов через російський полон і інший український військовий Андрій Коцар. Його журналісти зустріли в монастирі, де він переховувався.

Чоловік, за його словами, не встиг прослужити в армії й місяць, коли розпочалося повномасштабне вторгнення. У березні його схопили вперше, кинувши до траншеї, де він провів кілька днів. Хлопця також били, зокрема молотком по колінах, а перед тим, як відпустити, в нього відібрали паспорт і військовий квиток. 

Вдруге його затримали дорогою до схованки та тримали близько тижня. Під час цього росіяни, як пригадує потерпілий, використовували для катувань щось на кшталт залізних або скляних стрижнів, які палили шкіру. 

Втретє Коцара тримали в гаражі біля лікарні, де тримали й Мосякіна. 

Нагадаємо, що російські військові захопили Ізюм у квітні. Ще до окупації внаслідок постійних обстрілів росіян населений пункт залишився майже повністю зруйнованим, а обсяг руйнувань місцеві посадовці оцінювали як більший, ніж після Другої світової війни.

Нині влада каже, що Ізюм став місцем масового терору. Там знайшли декілька братських могил, з яких ексгумували сотні тіл убитих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter