“Ізюм – місто масового терору”: заступник мера про наслідки російської окупації

Дата: 22 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Місто Ізюм на Харківщині за час російської окупації стало місцем масового терору, який росіяни застосовували до абсолютної більшості населення. 

Про це розповів заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

Жінка дивиться на будинок в Ізюмі. Фото: АВС

Російські військові захопили Ізюм у квітні. Незадовго до цього українські захисники знищили до 60% їхнього особового складу і військової техніки в районі, однак окупанти змогли зайти.

Допоміг їм у цьому, ймовірно, місцевий депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Анатолій Фомічевський, який показав незахищену дорогу. Він став не єдиним посадовцем у місті, який пішов на співпрацю з окупантами. Так само вчинили: 

  • колишній мер Олександр Божков;
  • колишній працівник поліції Владислав Соколов;
  • депутат від партії “Блок Світличної “Разом!” Юрій Козлов.

Їхніми справами займаються у ДБР. 

Незадовго до окупації влада Ізюма повідомляла, що місто зруйноване майже повністю, а обсяг руйнувань більший, ніж після Другої світової війни.

Центр Ізюма у березні. Фото: Міністерство оборони

Посадовці називали Ізюм одним з центрів гуманітарної катастрофи на Харківщині, адже там не було продуктів, води, світла, тепла й не працював зв’язок. Водночас росіяни обстрілювали карети швидких та евакуаційні колони з цивільними, а тому люди не могли отримати допомогу.

Територія поблизу площі Джона Леннона в Ізюмі після російських бомбардувань. Фото: фейсбук-сторінка начальника управління молоді та спорту Ізюмської міськради Максима Стрельника
Наслідки російських обстрілів в Ізюмі, 10 березня. Фото: фейсбук-сторінка начальника управління молоді та спорту Ізюмської міськради Максима Стрельника

За словами Мацокіна, зараз руйнування житлового фонду оцінюють у 90%.

“Центральна частина і багатоповерхівки, якщо ми раніше казали кореспондентам, що зруйновано на 80%, сьогодні я б сказав, що це 90% повної або часткової руйнації. Житловий сектор приватний одноповерховий, назвемо його так, трохи у кращому стані, але там потрібно проводити роботи для дослідження реальної ситуації. Люди у центральній частині міста сьогодні не живуть. Там неможливо жити, оскільки все це зруйновано”, – каже він. 

Після деокупації Ізюма неподалік міста одразу знайшли масове поховання, з якого ексгумували майже шість десятків тіл, більшість із яких зі слідами насильницької смерті або катувань.

Мацокін каже, що подібних поховань більше:

“Такі захоронення є не в одному місці, а мінімум у трьох, які треба дослідити. Там також можуть знаходитися масові захоронення жертв російської окупації. Спочатку ми оцінювали, що жертв серед мирного населення нашої громади – тисяча людей, я боюся, що ця цифра може лише збільшитися. На жаль, все більше і більше відкривається. Сьогодні наше місто — місто масового терору, який застосовувався навіть до абсолютної кількості населення тим чи іншим чином. Когось піддавали тортурам, хтось був під психологічним тиском, когось позбавляли волі, таких історій просто тисячі”.

Піщанське кладовище біля Ізюма, на території якого знайшли масове поховання загиблих під час окупації. Фото: Claire Harbage/NPR

Досі в Ізюмі немає газо-, електро- та водопостачання, але люди отримують гуманітарну допомогу. Влада оголосила, що з Харківщини проводитимуть добровільну евакуацію. 

Нагадаємо, що під час окупації села на Харківщині російський військовий застрелив пенсіонера на очах у брата.

Фотографія обкладинки: Kostyantyn Chernichkin/The Kyiv Independent

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter