Ізюм в облозі, померлих нікому ховати – міська влада

Дата: 15 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У місті Ізюм на Харківщині гуманітарна катастрофа. 

Про це повідомив заступник міського голови Володимир Мацокін

Наслідки російських обстрілів в Ізюмі, 10 березня. Фото: фейсбук-сторінка начальника управління молоді та спорту Ізюмської міськради Максима Стрельника

Свій допис Мацокін розпочав із заклику “SOS”. 

“Ізюм два тижні в облозі. Без води, без світла, тепла, їжі, ліків, зв’язку. Ситуація нічим не краща від Маріуполя… Померлих нікому ховати”, – написав він. 

За словами заступника міського голови, містяни не можуть отримати медичну допомогу, а ті, хто вцілів під обстрілами, помирають від хвороб і відсутності ліків. Під дописом посадовця деякі люди пишуть про потребу в інсуліні. 

Через постійні обстріли, а також через зруйновану інфраструктуру неможливо підвезти гуманітарну допомогу, яка, за оцінкою Мацокіна, є в достатній кількості. Так само неможливо й евакуювати ізюмців. 

“Ворог підступно обстрілює дорогу до Слов’янська, а дорога з Харкова контролюється окупантом. Ізюмчани на межі. Мости зірвані, місто розрізано навпіл. Сполучення ніякого”, – пише Мацокін. 

Обстріляна російськими окупантами карета швидкої в Ізюмі. Фото: фейсбук-сторінка начальника управління молоді та спорту Ізюмської міськради Максима Стрельника

Посадовець закликав усіх, хто причетний до організації гуманітарних коридорів, якнайшвидше організувати два таких: з боку Харкова та з боку Слов’янська. 

“Це питання майбутнього нашої громади”, – додав він. 

Розстріляний російськими військовими автобус, яким намагались евакуювати жителів Ізюма. Фото: фейсбук-сторінка начальника управління молоді та спорту Ізюмської міськради Максима Стрельника

Ізюм, який заснували ще в XVII столітті, є одним з центрів гуманітарної катастрофи на Харківщині. За оцінкою Мацокіна, руйнування в місті більші, ніж після Другої світової війни: зруйновано автовокзал, залізничний вокзал, виконком, медичний коледж, військкомат, десятки магазинів, потрощено будівлі лікарні та спортивної дитячої школи, у яку влучив російський снаряд.  

Нагадаємо, що запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли 16 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Коаліція потрібна, щоб захистити жертв російської збройної агресії в Україні й притягнути до відповідальності вище керівництво РФ і безпосередніх виконавців воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Покази полонених російських окупантів свідчать про те, що Росія готувала жорстоке та цинічне вторгнення з порушенням правил війни, зокрема з бомбардуванням мирних міст і руйнуванням цивільної інфраструктури. 

Про типи воєнних злочинів, які вже зафіксували правозахисники та урядові організації, ви можете прочитати за покликанням, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter