Росіяни ув’язнили спецназівця ГУР, який потрапив в полон під час висадки десанту в окупованому Криму

Дата: 05 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд Росії засудив військовослужбовця спецназу ГУР МОУ Олександра Любаса до 20 років колонії суворого режиму за нібито підготовку теракту на території окупованого Криму.

Про це повідомляє  ZMINA з посиланням на оприлюднений вирок російського суду. 

Спецназівець ГУР МОУ Олександр Любас у російському суді, скриншот відео

Загалом офіційно українцю закидали підготовку терористичного акту, незаконний перетин кордону і контрабанду зброї та вибухівки. 

Справу спецпризначенця передали в суд РФ у квітні 2024 року. Кілька разів слухання переносили, а 3 вересня  російський суддя Сергій Образцов зачитав Любасу остаточний вирок. 

За версією окупантів, Любас пройшов спецпідготовку, а у жовтні 2023 року він нібито разом з іншими спецпризначенцями на гідроциклах і катері “перетнули українсько-російський кордон в напрямку Кримського мосту”. Українські спецпризначенці нібито мали встановити прапор України та здійснити збройний напад на найближчі населені пункти в окупованому Криму. Під час операції підрозділу Любаса взяли в полон. 

Також російські пропагандистські медіа опублікували відео, у якому Олександр розповів, що 4 жовтня минулого року українські спецпризначенці спробували висадитися в районі мису Тарханкут. Російські силовики нібито помітили їх з повітря, між ними зав’язалася перестрілка. Любаса поранили й він впав у воду, однак зміг доплисти до берега, де його і схопили росіяни. 

Нагадаємо, що на початку липня  2023 року російські медіа повідомили про затримання у Криму кількох громадян України та Росії. Вони нібито готували замах на Аксенова. Серед них: Віктор Підвальний, Олександр Литвиненко, Сергій Кривошеїн, Костянтин Євмененко, Ігор Зорін та Сергій Войнаровський.

Серед затриманих був і громадянин України й Болгарії Петранов, який нібито займався доставленням “засобів ураження” у РФ. У чоловіків російські “ефесбівці” нібито вилучили 5 готових до застосування бомб, електродетонатори, радіокеровані механізми, трекери для стеження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter