Росіяни в Маріуполі почали забирати з вулиць кинуті власниками автівки й планують їх “націоналізувати”

Дата: 01 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі російські військові та бойовики з ОРДЛО почали збирати з вулиць кинуті автівки й частину з них, за якими не повернуться маріупольці, планують привласнити. 

Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко

Скриншот відео

Усі знайдені в місті цілі та пошкоджені автівки почали звозити на територію ринку “Азовський”. Там вони, як зазначає Андрющенко, простоять до 1 липня, а потім, якщо власники не повернуться по майно, машини “націоналізують”. 

Радник міського голови каже, що мародерство в Маріуполі стало глобальним на всіх рівнях. Водночас тепер для повернення викраденого майна його власники ще й повинні платити гроші. 

“Ви йдете до “правильної” людини в так званих райвідділках так званої міліції. Там показуєте фото і робите пропозицію оплати за повернення. Далі – вкрадене шукають по ринках так званої “ДНР”, Таганрога та Ростова-на-Дону. В більшості випадків знаходять і повертають за гроші. Принаймні кажуть, що шукають по ринках. Хоча щось підказує, що це просто продають награбоване власникам задорого”,зазначає він. 

Андрющенко вже розповідав, що в Маріуполі росіяни почали заселяти невідомих у квартири, покинуті власниками. Нині, за його словами, окупанти готуються зносити більшість будівель, які постраждали від їхніх же обстрілів, а мешканців, зазвичай літніх людей, планують виселяти. 

“Попереджають, що з початком знесення будівель буде проведено переселення. Людей літнього віку планують компактно розселити в приміщенні гуртожитків на проспекті Будівельників, а в їхні квартири буде заселено людей, залучених на роботах у порту, заводі Ілліча та розборі завалів. Дають два тижні на пошук житла, якщо немає згоди на переселення. Власників будівель, що планують знести, незалежно від стану квартир, виселяють буквально на вулицю”, – каже посадовець. 

Нагадаємо, що на тимчасово захоплених територіях російські військові відбирають майно в людей. До прикладу, нещодавно захопили дві приватні бази відпочинку в селі Генічеська Гірка на Херсонщині, а в самому Херсоні – приватну типографію. 

Порушення права власності, погрози щодо вилучення приватної власності й терор є порушенням статей 31, 33 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та воєнним злочином. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter