Росіяни тримають у СІЗО Херсона кримського татарина Рустема Сейтмеметова, якого звинувачують у “підготовці диверсії”

Дата: 06 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У СІЗО тимчасово окупованого Херсона російські військові тримають мешканця міста Генічеська Рустема Сейтмеметова, якого до цього викрали з власного будинку.

Про це розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Генічеськ. Фото: Старий Азов

Викрали Сейтмеметова 28 червня. Близько 9-ї години ранку в його будинок увірвалися озброєні російські військові, які приїхали на чотирьох вантажних машинах. Вони вибили двері ногами й налякали двох дітей – п’яти й трьох років. Вони й досі не можуть оговтатися від того, що трапилось. 

Чоловіка побили на очах у дружини та відвезли в невідомому напрямку. Рідних викраденого, які негайно прибули до його будинку, російські солдати тримали там до 18-ї години. У них відібрали телефони та заборонили виходити на подвір’я.

Росіяни переконували, що отримали інформацію про підготовку диверсійного акту, й обіцяли рідним повернути Рустема через один день, однак не зробили цього.

Чубаров каже, що за уривчастими відомостями вдалося з’ясувати те, як Сейтмеметова першу ніч тримали в підвалах училища № 17 у Генічеську, а потім перемістили до Херсонського СІЗО, де він перебуває і досі.

“Сейтмеметова продовжують піддавати фізичним катуванням та психологічному тиску, домагаючись від нього визнання в діях, ним не вчинених. Виходячи з того, що Рустем минулого року переніс інфаркт, а цього року планувалося проведення операції на серці, а також те, що його позбавили можливості приймати необхідні ліки, його життя без жодного перебільшення перебуває під загрозою”, – наголошує голова Меджлісу.

Нагадаємо, що Херсонщина, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є однією з лідерок за кількістю викрадень в Україні.

Загалом кількість полонених росіянами цивільних українців сягає понад 1,5 тисячі. 

Фотографія обкладинки: favoritekherson.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter