Росіяни розширюють географію утримання кримських політв’язнів на території РФ, порушуючи цим міжнародне гуманітарне право

Дата: 14 Січня 2024
A+ A- Підписатися

РФ порушує норми міжнародного гуманітарного права, вивозячи кримських політв’язнів до Салавата (Башкортостан), на Північний Кавказ, до регіонів Приуралля. Також аналітики фіксують, що політв’язні потрапляють у Челябінську область та Красноярський край.

Про це пише “Радіо Свобода” з посиланням на аналітика правозахисної організації “КримSOS” Євгена Ярошенка.

Фото з відкритих джерел

Ми спостерігаємо, що зростає географія місць відбування покарання. За нормами міжнародного гуманітарного права, навіть якщо особа скоїла злочин, то її мають судити на окупованій території, і на окупованій території вона має відбувати покарання“, – сказав Ярошенко.

Як він зазначив, РФ вивозить кримських ув’язнених до таких місць як Салават (Башкортостан), на Північний Кавказ, до регіонів Приуралля.

А останнім часом ми навіть фіксуємо, що політв’язні потрапляють у такі регіони як Челябінська область і Красноярський край“, – додав аналітик.

Дані кримського громадського об’єднання “Кримська солідарність” свідчать, що близько 80% кримських ув’язнених, яких переслідують із політичних мотивів, етаповані до російських в’язниць.

За словами правозахисника, для сімей політув’язнених кримчан все важче відвідувати рідних.

Дуже багато часу займає, щоб дістатися навіть Салавата. Це 2,5 тисячі кілометрів від Криму“, – сказав він.

Крім того, у сімей виникають проблеми з отриманням послуг адвоката.

Не всі адвокати в Криму, враховуючи фінансові обмеження і зайнятість іншими політичними справами, можуть їздити кудись на Урал чи Сибір, щоб відвідувати своїх клієнтів. Тому сім’ї змушені шукати адвокатів уже на нових місцях“, – пояснив Ярошенко.

Нагадаємо, станом на січень 2024 року росіяни незаконно ув’язнили у тимчасово окупованій ними Автономній Республіці Крим 204 особи, 123 з них – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter