Росіяни привезли “спостерігачів” з п’ятьох країн світу на псевдовибори до окупованої частини Херсонщини

Дата: 11 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни привезли сімох пропагандистів та псевдоекспертів з Індії, Бразилії, Мозамбіку, Іспанії, Ісландії та Нідерландів як “спостерігачів” за псевдовиборами на окупованій частині Херсонщини 8–10 вересня 2023 року.

Фото делегації опублікували проросійські пропагандистські медіа, пише Інститут масової інформації (ІМІ).

Джерело: російський пропагандистський телеграм-канал “Новая Каховка”

Згідно з аналізом повідомлення в російському телеграм-каналі “Нова Каховка”, який зробив представник ІМІ в Херсонській області, першим (ліворуч) на фото стоїть маловідомий на батьківщині, але розпіарений російською пропагандою іспанець Енріке Хав’єр Рефойо Аседо. У березні 2018 року чоловік незаконно відвідував окупований Крим; є членом іспанської асоціації “Схід-Солідарність-Донбас”, політолог, перекладач, учасник форуму “Росія – країна можливостей”. Також є членом аналітичного центру “Катехон”, який веде інформаційну війну проти України.

За даними СБУ, чоловік діяв під егідою російського православного олігарха Костянтина Малофєєва.

Поруч з іспанцем на фото – бразилець Енріке Домінгес. В Україні він перебуває під санкціями. Навесні 2022 року його вже відзначали в РФ за проросійську пропаганду, восени того ж року він був “спостерігачем” на “референдумі” на території окупованої Запорізької області. 2023 року Домінгес брав участь у міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі, де навчається. Є виконавчим директором Міжнародного форуму муніципалітетів країн БРІКС. Росіяни позиціюють його як “електорального експерта”, пише ІМІ.

Поряд з Домінгесом стоїть Соня Ван ден Енде, яка називає себе “незалежною журналісткою з Нідерландів”, хоча вже понад два роки живе в Росії. Вона неодноразово відвідувала окуповану частину Донбасу та вихваляла проросійських бойовиків і російську армію. За це в Нідерландах на неї накладено санкції, її банківський рахунок заблоковано, як і її вебсайти.

За словами пропагандистки, якщо вона повернеться до Нідерландів, на неї чекає судове переслідування: “Мені інкримінують поки що не тероризм, але “підтримку режиму”.

Восени 2022 року Соня ван ден Енде була “спостерігачкою” на псевдореферендумі в Луганській області. Ще раніше відбілювала Росію після збиття пасажирського літака рейсу MH17 у липні 2014 року, коли загинули 298 людей, 193 з яких були її співвітчизниками.

Четвертий “експерт” на фото – Даріо Абдула Камал з Мозамбіку. У 2018 році африканські медіа називали його відомим активістом, членом Панафриканського союзу молоді, Молодіжного форуму БРІКС, Молодіжного енергетичного форуму, Всесвітньої федерації демократичної молоді та інших організацій.

У 2019 році чоловік закінчив магістратуру московської Вищої школи економіки. До 2021 року вказував, що нібито був волонтером Міжнародного Червоного Хреста, Грінпісу, Міжнародного фонду порятунку дітей та ЮНІСЕФ. Проте на сайтах цих організацій жодної згадки про нього немає.

Коментував перебіг голосування на незаконних виборах в окупованому Скадовську, заявивши, що не побачив жодних порушень. На момент запису коментаря російському телебаченню за спиною в Камала, на території виборчої дільниці, проходить озброєна людина в балаклаві.

Ще один “спостерігач” – Пурніма Ананд з Індії. Є президенткою Міжнародного форуму країн БРІКС та почесною президенткою Міжнародної федерації індійсько-російських молодіжних клубів. У березні 2018 року була спостерігачкою на виборах президента Росії як членкиня політичного представництва міжнародної місії з моніторингу. У 2022 році вона закликала міжнародну спільноту визнати незаконні “референдуми” на окупованих територіях України.

Поруч із нею на фото – Ерна Олдудоттір та Конрад Магнуссон з Ісландії. Перша у вересні минулого року відвідувала окуповані області України, писала низку матеріалів про це в місцеве проросійське видання, сайт якого має домен .su, тобто Soviet Union. Сама стаття є перекладом матеріалу з російського пропагандистського ресурсу. Також наголошувала на “законності референдуму” Росії на окупованих територіях.

Зараз публікується у виданні frettin.is. У своїх статтях повторює кліше російської пропаганди, як-от “Україну використовують НАТО і США для війни з Росією”, та посилається на пропагандистські російські медіа. 

Її земляк Магнуссон ще менш відомий у себе на батьківщині й у світі. Ісландські медіа писали про нього лише один раз минулого року. Напередодні псевдореферендуму на окупованих територіях у вересні 2022 року чоловік шукав місцевих журналістів, які хотіли б заробити на висвітленні псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях України. В інтерв’ю одному з місцевих інформаційних агентств він розповів, що поїздку та проживання оплачує спеціальний фонд російського уряду. За твердженням Магнуссона, фонд пов’язаний з міністеркою Башкортостанського автономного округу Росії, але з ким саме – не повідомив.

Чи був сам Магнуссон на незаконному референдумі минулого року на тимчасово окупованій території України, сказати напевне неможливо. Жодних публікацій про це його авторства в ісландських медіа аналітик ІМІ не знайшов.

Уже цього року пропагандист, крім заяв про законність і чесність “виборів” на окупованій частині Херсонщини, відзначився заявою про необхідність повернення посольства РФ до Рейк’явіка. Російські медіа називають Магнуссона громадським діячем та підприємцем.

Нагадаємо, що на окупованих територіях України 31 серпня росіяни розпочали так зване “дострокове голосування” на псевдовиборах до “законодательного собрания” РФ. Після нього відбулося “підготовче” голосування, а потім, 10 вересня, – “єдиний день голосування”.

Для участі в псевдовиборах окупанти залучили понад 9 тисяч кандидатів, з них 62% – громадяни Росії, які ніколи не проживали на захоплених територіях.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що організатор тітушок і колаборант, експродюсер проросійського телеканалу “112” Віктор Зубрицький балотується на псевдовиборах до “законодательного собрания” на окупованій території Запорізької області 8–10 вересня 2023 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter