Росіяни продовжили ще на три місяці строк утримання в СІЗО бранки Кремля Леніє Умерової

Дата: 01 Липня 2023
A+ A- Підписатися

30 червня влада РФ продовжила строк незаконного утримання під вартою кримської татарки Леніє Умерової ще на три місяці.

Про це повідомив брат дівчини Азіз Умеров.

За його словами, Леніє незаконно утримуватимуть у московському СІЗО “Лефортово” до 4 жовтня 2023 року. 

Він повідомив, на судове засідання допустили лише адвоката, але йому заборонено розголошувати будь-які відомості кримінальної справи. 

Навіть зараз ми не розуміємо, у чому саме її підозрюють. Нагадаю, її продовжують утримувати у камері саму, листи, які вона пише проходять тритижневу перевірку, — написав брат дівчини. 

Нагадаємо, Леніє Умерову російська поліція затримала на початку грудня 2022 року під час перетину російсько-грузинського кордону. Вона прямувала до тимчасово окупованого Криму з України, де мешкає з 2015 року й закінчила університет та влаштувалася на роботу.

4 грудня Приміський районний суд Республіки Північна Осетія – Аланія виніс постанову про притягнення її до адміністративної відповідальності в частині першій статті 18.8 КпАП РФ з призначенням покарання у вигляді штрафу в розмірі 2 тисячі рублів та з адміністративним видворенням за межі Російської Федерації. До депортації вона мала перебувати в центрі тимчасового утримання іноземних громадян МВС Республіки Північна Осетія – Аланія.

За допомогою адвоката Леніє Умерова подала скаргу на рішення про покарання до П’ятигорського касаційного суду. 13 березня 2023 року суд касаційної інстанції вилучив з покарання депортацію та утримання її в центрі тимчасового тримання іноземних громадян. Суд узяв до уваги, що Леніє Умерова не належить до осіб, щодо яких передбачено винятки. Дівчині повернули документи та телефон і звільнили в залі суду.

Біля виходу з будівлі суду невідомі люди знову затримали дівчину. Вони надягли їй на голову мішок, посадили в автомобіль і відвезли в невідомому напрямку. Коли дівчину висадили з машини, до неї підійшли четверо чоловіків, один з яких був у формі співробітника поліції.

“Вони запропонували їй назватися, Леніє Умерова назвала себе і показала паспорт громадянина України та закордонний паспорт. Після цього зазначені особи запропонували їй проїхати до відділку поліції для ідентифікації особи, пояснивши, що встановлюють осіб, причетних до розповсюдження наркотичних засобів”, – мовиться в ухвалі суду від 14 березня 2023 року.

Дотепер дівчину утримують під приводом різних адміністративних арештів.

У травні Умерова написала листа, у якому подякувала за підтримку та висловила надію на швидке визволення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter