Росія понад чотири місяці утримує в заручниках кримську татарку Леніє Умерову

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Понад чотири місяці Російська Федерація утримує в заручниках громадянку України, кримську татарку Леніє Умерову.

Про це інформує Кримська правозахисна група

За даними кримських правозахисників, 4 грудня 2022 року 25-річній Леніє Умеровій необхідно було їхати з Києва до тимчасово окупованого Криму через погіршення стану її батька, який страждає на онкологічне захворювання.

Російські силовики затримали жінку після перетину грузино-російського кордону нібито за порушення правил режимної зони.

До 16 березня Леніє утримували в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян біля Владикавказу. Пригородний райсуд визнав дівчину винною в “порушенні режиму державного кордону” (ч. 1 ст. 18 КпАП РФ) та оштрафував її на 2 тисячі рублів.

Уночі 16 березня Леніє Умерову випустили з центру утримання іноземних громадян. Однак, як пізніше розповіла дівчина, біля воріт на неї чекала машина з чотирма чоловіками. Вони схопили її, одягли на голову пакет, привезли до незнайомого району Владикавказу та залишили там. Майже одразу її затримав патруль поліції. За питання про причини затримання на дівчину склали протокол про непокору працівникам поліції.

Ленінський райсуд призначив їй адміністративне покарання – 15 діб арешту.

Поки Умерова перебувала в ізоляторі тимчасового тримання (ІТТ), на неї знову склали аналогічний протокол: нібито дівчина відмовилася віддавати свій телефон поліціянтам. 27 березня той самий суд знову призначив їй 15 діб арешту. Після цього Леніє перевезли до ІТТ міста Беслан.

9 квітня на дівчину знову складають протокол за непокору поліціянтам. 11 квітня Совєтський суд Владикавказу знову призначив їй 15 діб арешту.

Дівчину просто утримують під виглядом цих адміністративних арештів. Це грубі порушення, які очевидно мають характер політично вмотивованого переслідування та фальсифікації адміністративних справ. Побоююся, що за допомогою цих адміністративних арештів дівчину за фактом тримають у неволі з метою фабрикації кримінальної справи”, – каже голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Ольга Скрипник

Єдиний “злочин”, який вона скоїла – не отримала російський паспорт, бувши уродженкою Криму. Порушуючи норми міжнародного права, країна-терорист утримує в заручниках невинну людину, 25-річну дівчину – громадянку України. Я закликаю всіх небайдужих громадських активістів, правозахисні організації, органи державної влади сприяти у звільненні Леніє з полону”, – звернувся до громадськості її брат Азіз Умеров.

Як відомо, за останніми даними українського Омбудсмана Дмитра Лубінця, Росія незаконно утримує 180 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter