Росіяни повністю знищили, пошкодили або пограбували вже майже пів тисячі релігійних споруд в Україні

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні повністю знищені, пошкоджені або пограбовані російськими військовими щонайменше 494 релігійні споруди, духовні навчальні заклади та святині.

Про це з посиланням на дані Інституту релігійної свободи повідомляє Релігійно-інформаційна служба України. 

Фото: risu.ua

Торік влітку на саміті з міжнародної релігійної свободи, що відбувається у Вашингтоні в США, презентували дані щодо кількості українських об’єктів релігійної інфраструктури, постраждалих внаслідок російської агресії. З того часу їхня кількість зросла більш ніж удвічі.

Регіонами-лідерами за об’ємами пошкоджень є Донеччина та Луганщина, де зруйнували щонайменше 120 та 70 церков, мечетей і синагог. Також 70 зруйнованих об’єктів нарахували на Київщині, а ще пів сотні на Харківщині. 

“Зафіксували й чимало фактів захоплення релігійних споруд та подальшого використання їх як російських військових баз або для прикриття вогневих позицій російських військ. Така тактика російських військових провокує збільшення масштабів руйнування релігійних об’єктів в Україні”, – кажуть експерти Інституту релігійної свободи. 

За конфесійною ознакою найбільше від російської агресії постраждало храмів Української православної церкви (афілійованої з Московським патріархатом) – щонайменше 143.

Ілюстраційне зображення. Жінка стоїть перед зруйнованою церквою в Ізюмі. Фото: Juan Barreto/AFP/Getty Images

Великий масштаб руйнувань також молитовних будинків євангельських церков – загалом щонайменше 170, з яких найбільше постраждали церкви християн віри євангельської – 75, молитовні будинки євангельських християн-баптистів – 49, а також споруди церков адвентистів сьомого дня – 24.

Оновлені дані інституту тепер містять відомості про руйнування Залів Царства Свідків Єгови – загалом 94 релігійні споруди, серед яких 7 повністю зруйновані, 17 – сильно пошкоджені, 70 – зазнали незначних ушкоджень.

Експерти зазначають, що під час окупації особливо страждають віруючі євангельських церков (п’ятидесятники, баптисти, адвентисти, харизмати тощо).

“Російські військові неодноразово погрожували тотальним фізичним знищенням усіх євангельських віруючих, називаючи їх американськими шпигунами, сектантами та ворогами російського православного народу”, – кажуть вони. 

Купол православної церкви за будівлею, зруйнованою в окупованому Маріуполі. Фото: Reuters\Alexander Ermochenko

Ректор Таврійського християнського інституту Валентин Синій розповів про один випадок, що стався зі співробітницею інституту: “Один російський офіцер сказав, що таких як ви євангельських віруючих треба знищити повністю, оскільки ви сектанти й американські шпигуни. Але просто розстріляти – буде для вас занадто легко. Вас треба закопувати живцем”.

Мішенями релігійні діячі в російській окупації стають через українську мову, приналежність до іншої конфесії ніж православ’я Московського патріархату чи за будь-який інший прояв української ідентичності.

“У своїй сукупності російські воєнні злочини, вчинені в Україні, можуть свідчити про наявність спеціального наміру геноциду, спрямованого на знищення українського народу, що є окремим злочином згідно з міжнародним гуманітарним правом”, – каже виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.

Нагадаємо, що раніше ZMINA розповідала про тих, хто документує в Україні воєнні злочини проти об’єктів та представників церков і чому відповідальність за руйнування церкви мають нести російські збройні сили, навіть якщо обстріл здійснили українські.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter