Росіяни пошкодили та знищили в Україні вже 664 об’єкти культурної спадщини

Дата: 19 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок повномасштабного вторгнення російських військових в Україні пошкодженими та зруйнованими лишилися щонайменше 664 об’єкти культурної спадщини. 

Про це розповіли в уряді. 

Свято-Успенський собор відбивається в осколках розбитого вікна кафе, пошкодженого під час обстрілу в Харкові торік. Фото: Thomas Peter / Reuters

Із загальної кількості пам’яток архітектури – 211, пам’яток архітектури й містобудування – 186, історії – 179, історії монументального мистецтва – 18, містобудування і монументального мистецтва – 17, а археології – 16. 

Посадовці наголошують, що одна пам’ятка може бути водночас, наприклад, і пам’яткою архітектури, і пам’яткою історії. Дані охоплюють також дуже невелику кількість об’єктів археологічної спадщини, бо нині їх складно обстежити. 

“Повністю зруйновано щонайменше 24 пам’ятки, частково пошкоджено 523, ступінь пошкоджень 115 пам’яток потребує уточнення”, – звітують урядовці. 

Слід зазначити, що до пошкоджених та зруйнованих об’єктів не зараховують об’єктів культурної інфраструктури, а це клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії, заклади мистецької освіти, наприклад мистецькі школи й коледжі. Їхній підрахунок ведуть окремо, і кількість таких об’єктів уже сягнула понад півтори тисячі. 

“Повну картину ми зможемо побачити вже після завершення війни й тільки після того, коли більша частина зон бойових дій буде розмінована й стане безпосередньо доступна для дослідників. Станом на сьогодні ми можемо обстежувати та повноцінно документувати переважно ті об’єкти, які знаходяться на деокупованих територіях і відносно віддалені від лінії вогню”, – додає заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва

Нагадаємо, що окупація і війна завдали незліченної шкоди українським культурним голосам, але, як кажуть експерти, вони виявляють неабияку стійкість. 

ZMINA вже розповідала, як мистецтво під час війни відтворює реальність та допомагає виживати, а також як злочини проти нематеріальної культурної спадщини можуть допомогти довести злочин геноциду проти українців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter