Внаслідок російського вторгнення постраждали понад півтори тисячі об’єктів культурної інфраструктури

Дата: 03 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 26 червня 2023 року в Україні внаслідок повномасштабного російського вторгнення збитків зазнали 1582 об’єкти культурної інфраструктури на території більш ніж двох сотень громад. Щонайменше 585 об’єктів зруйновано вщент. 

Про це розповіли в Міністерстві культури та інформаційної політики. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Rex / Shutterstock

За останній місяць загальна кількість постраждалих об’єктів культурної інфраструктури зросла на 62 одиниці, а 40% з них розташовані на Херсонщині – 25 об’єктів.

Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала в Донецькій, Херсонській, Харківській, Київській, Миколаївській, Запорізькій та Луганській областях.

Найбільше серед постраждалих об’єктів клубних закладів та бібліотек – 755 та 598 відповідно. У списку й щонайменше 84 музеї та галереї, 26 театрів та філармоній, а також 119 закладів мистецької освіти. 

Опубліковані дані не враховують пошкоджень пам’яток культурної спадщини. До об’єктів культурної інфраструктури зараховують клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії, заклади мистецької освіти, наприклад мистецькі школи й коледжі. 

Нагадаємо, що окупація і війна завдали незліченної шкоди українським культурним голосам, але, як кажуть експерти, вони виявляють неабияку стійкість. 

ZMINA вже розповідала, як мистецтво під час війни відтворює реальність та допомагає виживати, а також як злочини проти нематеріальної культурної спадщини можуть допомогти довести злочин геноциду проти українців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter