Росіяни понад п’ять годин катували 61-річного чоловіка на Харківщині, якого їм могли видати односельці

Дата: 28 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час тимчасової окупації Харківщини російські військові катували місцевого жителя. 

Його свідчення опублікував журналіст Юрій Бутусов.

Постраждалий Микола. Скриншот відео

Постраждалий Микола мешкає у селі Веселе, що неподалік Ізюма.

Росіяни окупували населений пункт в кінці лютого й знаходились там по травень. Правоохоронці розповідали, що солдати РФ зайняли у Веселому ангари тамтешнього підприємства і Будинок культури.

Чоловік каже, що окупанти, тільки-но зайняли позиції, почали перевіряти місцевих, допитувати й катувати. До Миколи, який працює електриком, є футболістом-ветераном та тренером, за його власними словами, росіяни прийшли з досьє на нього. У цьому досьє була інформація, наприклад, про те, з ким він спілкується, кому допомагає, і навіть те, що у 2015-му роздавав землі учасникам АТО, коли був депутатом місцевої ради.

Росіяни безрезультатно катували Миколу понад п’ять годин.

“Я був у спортивному костюмі, а вони кажуть: “Ти ж ще, батя, футболіст”. Один з них бере брус і ним по нозі, не просто так, а з усієї сили. Я їм кажу: “Ногу зламаєте”. А вони: “Не зламаємо”. І далі б’є, вже відкрилась рана, вже, може, м’ясо від кістки відбили… Потім дивлюсь, а там відро. Повне відро води, й мене підтягують і опускають. Ну тобто топлять. Я вириваюсь, а вони підіймають і питають про те, що і кому я передавав. Опускали так разів 6–7″, – пригадує Микола.

Після цього Миколу почали катувати струмом.

Чоловік вважає, що наведення на нього, а також ще на декількох активістів і учасника бойових дій дали односельці, які співпрацювали з окупантами.

Нещодавно стала відома історія 10-річної мешканки Харківщини Катерини Ківшар, яку російські солдати розстріляли у машині під час окупації регіону. У день смерті в дівчинку стріляли двічі, а смертельне поранення в голову вона отримала, коли їхала до лікарні, щоб їй допомогли з пораненням у живіт.  


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних в ході російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за посиланням https://bit.ly/3FVpc6y або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter