Росіяни, погрожуючи автоматами, вкрали у Херсоні списки виборців

Дата: 20 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти викрали з Державного архіву Херсонської області виборчу документацію зі списками виборців за 2019 рік.

Про це повідомляє поліція Херсонської області. 

Фото: Цензор.нет

“У тимчасово окупованому місті Херсон представники окупаційної влади увірвалися до Державного архіву Херсонської області та викрали виборчу документацію зі списками виборців за 2019 рік.

За попередньою версією, персональні дані виборців міста Херсона та області можуть бути використані окупантами для організації псевдореферендуму для зміни територіальних меж України”, – йдеться у повідомленні. 

Повідомлення про злочин надійшло від представника Державного архіву Херсонської області.

За його словами, до приміщення архіву прийшли троє невстановлених чоловіків, які мали посвідчення працівника новоствореної окупаційною владою російської федерації “Військово-цивільної адміністрації Херсонської області”. Окупанти погрожували працівникам установи застосуванням автоматичної зброї, таким чином вони незаконно вилучили з архіву 15 коробок з виборчою документацією. Там були і списки виборців з чергових виборів Президента України у 2019 році.

“Нехтуючи всіма нормами і законами, представники окупаційної влади у такий спосіб намагаються зімітувати волевиявлення жителів Херсонщини та прискорити узаконення своєї влади”, – зазначає поліція.

За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”. Ця стаття передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без неї.

Нагадаємо, що жителі тимчасово окупованих територій Херсонщини саботують плани росіян щодо паспортизації регіону. Наприкінці травня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок приймання до громадянства РФ жителів Херсонщини, а названий росіянами “головою” адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо того ж дня проголосив про початок формування відповідних сервісних центрів для паспортизації. 

Відомо, що українське МЗС назвало “юридично нікчемним” указ Путіна про видавання російських паспортів на окупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter