Росіяни планували збити пасажирський літак над Росією чи Білоруссю, звинувативши у цьому Україну

Дата: 01 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Українські спецслужбовці знешкодили глибоко законспіровану диверсійно-розвідувальну групу, яка планувала влаштувати теракт, збивши над Росією чи Білоруссю пасажирський літак, звинувативши у цьому Україну та іноземних партнерів.

Про це повідомили у СБУ.

До складу ворожої ДРГ входило двоє осіб з подвійним громадянством та завербований ними спільник, а їхню діяльність координував росіянин Олександр Тютерев. Він є кадровим співробітником головного управління генштабу збройних сил РФ та має позивний “Морпех”.

У його досьє на сайті “Миротворець” вказано, що він співпрацював з бойовиками так званої “ДНР”, працюючи на окупованій території Донеччини у “генеральній прокуратурі”. За словами речника СБУ Артема Дехтяренка, росіянин вже перебував у розшуку за організацію терактів в Одеській області. 

Для збиття літака мали використати переносний зенітно-ракетний комплекс Stinger, які постачають Україні, зокрема зі США. 

Олександр Тютерев. Фото: СБУ

“Ворожі агенти намагалися встановлювати зв’язки з представниками ЗСУ під виглядом патріотично налаштованих волонтерів. Для формування “довірчих” відносин вони передали українським військовим достовірну інформацію щодо позицій і переміщення окупаційних підрозділів так званих “кадирівців”. Надалі російська агентура планувала використати напрацьовані контакти для незаконного отримання іноземного ПЗРК та його передачі до країни-агресора”, – розповіли спецслужбовці. 

Під час проведення спецоперації есбівці з’ясували, що Тютерев брехав своєму керівництву про успіхи й давав підконтрольній йому ДРГ завдання фальсифікувати теракт в тилу України. Зокрема, вони готували постановочні фото та відео про нібито “напад на блокпост сил ТрО”.

Нині всіх учасників ДРГ затримали. 

Нагадаємо, що раніше українські розвідники попереджали про підготовку російськими силовиками на території Росії серії терактів для нагнітання істерії в суспільстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter