Російська влада готує теракти на власній території для нагнітання антиукраїнської істерії – розвідка

Дата: 12 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Через повільну мобілізацію російські спецслужби планують вчинити серію терактів з мінуванням і підривом житлових будинків, лікарень та шкіл у російських населених пунктах з подальшим звинуваченням у цьому України для нагнітання істерії в суспільстві. 

Про це розповів начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, генерал-майор Кирило Буданов.

Фото: Sputnik

Незадовго до повідомлення українських розвідників про планування російськими силовиками терактів з посиланням на лист джерела з ФСБ розповів російський правозахисник Володимир Осєчкін. Він є засновником проєкту Gulagu.net, що викриває катування у в’язницях РФ та з 2015 року вимушено мешкає у Франції. 

Джерело Осєчкіна розповіло, що підготовка атак пов’язана серед іншого з бажанням протидіяти “вандалізму” незгодних з війною в Україні. Останнім часом у російських медіа почастішали повідомлення про людей, які, наприклад, здирають наклеєні на будинках чи автівках літери Z та V й проколюють шини власникам машин. 

Повідомлення на одному з російських сайтів про затримання в окупованому Севастополі двох чоловіків, які проколювали шини на автівках з наклеєними символами Z
Скриншот повідомлення на одному з місцевих сайтів у Краснодарі

Однією з причин планування терактів джерело також називало бажання виправдати запровадження мобілізації для війни в Україні. Про плани російської влади емоційно сколихнути суспільство і ще більше консолідувати його проти українців говорить і Буданов. 

“Для цього вони планують вибухи в російських житлових будинках чи ракетні обстріли, щоб звинуватити в цьому Збройні сили України та добровольчі батальйони, щоб створити емоційну картину “звірств українських націоналістів”. Цілком можливо, що ці теракти подаватимуться як помста українців за Бучу і Краматорськ і як виправдання жорстокості проти українського мирного населення”, – каже начальник ГУР.

Напередодні Росія запровадила високий рівень терористичної небезпеки в регіонах, що межують з Україною не тільки суходолом, але й морем. У Бєлгородській і Курській областях влада вже повідомила про початок риття окопів. Про підвищення “терористичної небезпеки” кажуть і окупанти в Криму. 

“Нагнітається паніка щодо уявного наступу українських добровольчих батальйонів і диверсійних груп”, – констатує Буданов. 

Джерело з ФСБ правозахисника Осєчкіна також, перелічуючи регіони, в яких російські силовики можуть вдатися до провокацій, називало окупований Крим. У надісланому листі серед іншого йшлося про те, що ефесбівці почали наносити символи Z та V на “житлові будинки в регіонах з особливо високим рівнем “символьного вандалізму”.

“Саме по цих об’єктах можуть бути нанесені нібито диверсійні удари”, – переконував співрозмовник Осєчкіна. 

Звинувачення російської влади в плануванні та скоєнні терактів на власній території лунають не вперше. У 1999 році в Росії сталася серія терактів з підривом житлових будинків, у вчинені яких офіційно звинувачували “чеченських бойовиків”. Відбувалося це на тлі підготовки до Другої Чеченської війни та приходу до влади в країні Володимира Путіна. Колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко, якого отруїли 2006 року в Лондоні, прямо звинувачував у підготовці атак російських спецслужбовців та був одним з авторів книжки “ФСБ підриває Росію”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter