Росіяни незаконно етапували з Криму чотирьох кримськотатарських бранців Кремля

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни незаконно етапували з тимчасово окупованого Криму журналіста “Кримської солідарності” Вілена Темер’янова та активістів Енвера Кроша, Ріната Алієва та Едема Бекірова на територію Росії  до Ростова-на-Дону.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на Айше Крош, дружину бранця Кремля Енвера Кроша.

За її словами, її друзі спробували зробити передачу політв’язням в СІЗО Сімферополя, але їм повідомили, що їх вже немає у місці несвободи, оскільки їх відправили на етап. 

Де зараз перебувають четверо кримських татар — невідомо, але за усталеною в Криму практикою їх мають доставити до одного зі слідчих ізоляторів у Ростові-на-Дону, вказують у “Кримській солідарності”.

Правозахисне об’єднання повідомило, що російські слідчі завершили кримінальну справу “Хізб ут-Тахрір” у тимчасово окупованому Джанкойському районі щодо Енвера Кроша, Вілена Темер’янова, Ріната Алієва, Мурата Мустафаєва, Сейтяги Аббозова та Едема Бекірова.

Кримський адвокат Еміль Курбедінов, який захищає інтереси Енвера Кроша, назвав етапування кримчан порушенням прав автохтонного населення Криму та примусовим актом насильства. 

“Чергове викрадення, так звучить і в конвенції, з території Криму політв’язнів активістів, звинувачених Росією в тероризмі. Це акт незаконного насильницького переміщення до Ростова-на-Дону. Ця ланка в цілому ланцюгу порушень прав і свобод кримськотатарських активістів, які переслідуються за політичні та релігійні погляди та переконання. Ми окремим блоком оскаржимо насильницькі викрадення з території Криму наших співвітчизників у міжнародних інстанціях”, — прокоментував етапування свого підзахисного Еміль Курбедінов.

За його словами, російські спецслужби навмисне “прив’язали” справу кримських активістів із Джанкоя до подій в Україні.

“Було озвучено політиками, у ЗМІ та самими спецслужбами, що нібито ліквідували “терористичний осередок”, яким керували з України. Це такий уже наратив, продиктований цим часом, пов’язаний із тими подіями, які відбуваються після лютого 2022 року”, — прокоментував Курбедінов.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
 
Нагадаємо, 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні Верховний Суд РФ визнав терористичною ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір”. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.
 
Як відомо, активісти цієї релігійної організації займалися випуском газети й могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи. На переконання правозахисників, членів організації переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року.
 
Правозахисники вважають, що тоді рішення Верховний Суд РФ ухвалив необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. На всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим, діяльність партії не заборонена, активісти організації випускали газету, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.
 
У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.
 
Кримських татар заарештували в тимчасово окупованому Джанкої в серпні 2022 року, підозрюючи їх у зв’язках з ісламською політичною партією “Хізб ут-Тахрір”, забороненою в Росії з 2003 року, але вільно чинною в Україні та інших країнах світу. В основі звинувачення у кримінальній справі “першої Джанкойської групи” є лише один аудіозапис розмови у мечеті — за 2015 рік.
 
За останніми даними українського Омбудсмана Дмитра Лубінця, Росія незаконно утримує 180 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter