Росіяни не пустили ООН на окуповані території, які постраждали від підриву Каховської ГЕС

Дата: 19 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Російської Федерації не дозволив представникам ООН потрапити на окуповане росіянами лівобережжя Херсонської області, яке постраждало під час підриву Каховської ГЕС.

Про це повідомила гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун.

Фото: EPA / UPG

Вона каже, що ООН продовжить працювати над отриманням необхідного доступу: “Не можна відмовляти в допомозі людям, які її потребують”.

ООН намагається взаємодіяти з урядами України і Російської Федерації, щоб забезпечити ефективне доставлення гуманітарної допомоги всім людям, що постраждали через руйнування греблі Каховської ГЕС. У випадку з Росією наразі їй це не вдається.

Деніз Браун закликала російську владу діяти згідно з її зобов’язаннями з міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо, російські військові вночі 6 червня підірвали греблю Каховської ГЕС, спричинивши масштабне затоплення. Під водою опинилася низка населених пунктів Херсонщини, де затопило кілька тисяч будинків. На підконтрольній Україні правобережній Херсонщині станом на 18 червня евакуювали із зон затоплення 3 614 громадян. Водночас Україна не має точної інформації про потерпілих та інші наслідки підтоплення на лівобережній Херсонщині, яка є окупованою російськими військами.

Однак за допомогою супутникових зображень вдалося встановити, що станом на 14 червня в частинах населених пунктів лівого берега Дніпра на Херсонщині, що окупований Росією, майже 19 тисяч будинків та споруд мають різний рівень затоплення. 

Верховна Рада просить міжнародну спільноту, зокрема Організацію Об’єднаних Націй, визнати підрив Каховської ГЕС росіянами екоцидом та геноцидом українців.

Також Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду щодо підриву ГЕС, а представники суду вже побували в затоплених Херсоні та Антонівці. 

Кореспондентка ZMINA з’ясовувала в Гаазі, як можна домогтися відповідальності за підрив Каховської ГЕС у міжнародних судах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter