Росіяни не дають відкривати гуманітарні коридори для евакуації людей з окупованих територій – Верещук 

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Російські військові не дають Україні відкривати гуманітарні коридори для евакуації мешканців з тимчасово окупованих на підконтрольні території. 

Про це під час єдиного телемарафону новин на каналі “Ми – Україна” повідомила віцепрем’єрка Ірина Верещук

Фото з відкритого доступу

Верещук зазначила, що на початку повномасштабного вторгнення завдяки організованим гуманітарним коридорам з окупації виїхали сотні тисяч людей.

Водночас зараз, за її словами, окупанти не дають мешканцям ТОТ евакуюватись на підконтрольну Україні територію:

“Натомість вони руйнують цивільну інфраструктуру й обстрілюють житлові квартали. Роблять життя людей нестерпним і змушують так виїжджати, але лише на територію Росії”. 

Віцепрем’єрка також зауважила, що на тимчасово окупованих територіях росіяни повторюють радянську практику переселення людей – депортують їх під виглядом евакуації. 

“Це депортація, це порушення 49 статті Женевської конвенції, це злочин проти населення”, – зазначила вона. 

Верещук додала, що “цього разу росіяни відчують на собі всю відповідальність за вчинення таких злочинів”: 

“Ви знаєте, що Європарламент проголосував резолюцію, де чітко вказано про необхідність створення трибуналу над воєнними злочинцями”. 

Нагадаємо, що окупаційна влада тимчасово окупованих територій Запорізької області планує примусово виселяти родини, члени яких не донесли окупантам на своїх родичів з проукраїнською позицією.  


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter