Росіяни на окупованому Запоріжжі оголосили про перевірки телефонів: шукають українські підписки

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

На території тимчасово окупованої Запорізької області російська адміністрація заявила про початок перевірок мобільних телефонів людей, аби знайти підписників проукраїнських спільнот. 

Про це повідомив підозрюваний у держзраді та пособництві Росії член окупаційної адміністрації Володимир Рогов

Російський військовий у тимчасово окупованому Мелітополі. Фото: AFP
На думку окупантів, право на те, щоб перевіряти мобільні телефони, дає їм указ російського президента Володимира Путіна про запровадження на окупованих територіях України воєнного стану. 

Президент України Володимир Зеленський ще на початку жовтня визнав всі укази Путіна, пов’язані з анексією українських територій, “нікчемними, тобто такими, що не породжують жодних юридичних наслідків”

Для тих, в кого знайдуть підписку на проукраїнські ресурси, росіяни вигадали покарання: 

  • якщо виявили вперше – попередження; 
  • під час другого виявлення – штраф; 
  • якщо людину спіймали втретє й знову знайшли підписку на українські спільноти – “кримінальна відповідальність”. 

На окупованих територіях росіяни заохочують людей доносити на інших. Для цього навіть створили спеціальний чат-бот, куди анонімно можна повідомити про “диверсантів”.

Нагадаємо, що раніше за звинувачення у “патріотизмі” росіяни примусово висилали людей. До прикладу, одну жінку забрали з дому та змусили пішки йти на неокуповану територію регіону лише за те, що знайшли у неї листування, в якому та бажає співрозмовнику “вперед до перемоги”, називає окупантів  “дебілами”, а людей, які пішли на співпрацю з ними, “убогими, яким дали по 5 тисяч рублів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter