Росіяни майже закінчили підготовку до так званих референдумів на окупованих територіях – ГУР

Дата: 27 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти вже майже завершили підготовку до так званих референдумів на тимчасово окупованих територіях. Там вже створили відповідні виборчі штаби і склали списки виборців.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

Вадим Скібіцький. Фото: Getty Images

“Воєнна розвідка України зараз чітко відслідковує всі процеси, які там відбуваються. На сьогодні ми можемо з упевненістю сказати, що створені відповідні виборчі штаби, оперативні штаби, складені списки виборців, створені виборчі комісії. Тобто всі процеси, які стосуються підготовки до “референдуму”, майже завершені”, – наголосив він. 

За словами Скібіцького, так звані “референдуми” можуть відбутися на різних територіях – у так званих “ДНР” та “ЛНР”, а також на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей.

Дати також можуть бути різні – або 11 вересня, коли в Росії єдиний день голосування, або інші варіанти.  

У ГУР додали, що росіяни планують проводити голосування на псевдореферендумах не тільки на виборчих дільницях, а й онлайн через інтернет.

Які саме питання росіяни виноситимуть на так звані “референдуми”, наразі невідомо. Можливо, окупанти створюватимуть так звані “народні республіки” у захоплених областях або відразу приєднуватимуть окуповані території до Росії.

Представник розвідки зазначив, що на окуповані території Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей постійно приїжджають російські політики, урядовці, так звані волонтери, які відповідають саме за підготовку процесу голосування. Однак все залежатиме від того, що буде на полі бою, і від того, наскільки росіянам вдасться зламати рух опору, який зараз є на окупованих територіях.

Крім того, у захоплених Мелітополі і Бердянську також триває процес паспортизації – російські паспорти видають навіть дітям, яким виповнилося 14 років. 

Нагадаємо, що більшість жителів тимчасово окупованого Маріуполя не збираються брати участь у так званому “референдумі”, який планує організувати Росія. Крім того, рішення щодо самого “референдуму” та дати його проведення ще остаточно не прийнято. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter