Більшість маріупольців не збирається брати участь у так званому “референдумі” – розвідка

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Більшість жителів тимчасово окупованого Маріуполя не збираються брати участь у так званому “референдумі”, який планує організувати Росія. Крім того, рішення щодо самого “референдуму” та дати його проведення ще остаточно не прийнято. 

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Фото: Рубрика

“У тимчасово окупованому Маріуполі нечисленні групи місцевих колаборантів (переважно складаються з 2–3 жінок) продовжують здійснювати перепис населення в усіх районах окупованого Маріуполя. Мета такого “перепису” – встановити реальну кількість людей, які залишились у місті”, – зазначає розвідка.

Ці люди відвідують всі квартири та приватні помешкання. Під час перепису вимагають надати особисті документи з пропискою. Також з’ясовують місце перебування найближчих родичів, мовляв, щоб забезпечити їх світлом та газом. 

Однак, як наголошує ГУР, у неофіційних розмовах “переписники” визнають, що більшість опитаного населення в окупованому Маріуполі відмовляється брати участь у можливому “референдумі” або прямо не відповідає на запитання чи братиме участь у зазначеному заході.

За їхніми оцінками лише близько 5–7% опитаних чітко висловили готовність прийти на “виборчі дільниці” та “проголосувати”.

Примітно, що більшість громадян, які залишилися в місті – це люди 45–70 років. За словами самих колаборантів, вони озлоблено ставляться як до РФ, так і до представників окупаційних адміністрацій. 

Також “переписники” повідомили, що хоч перепис населення та потенційних “виборців” досі триває, рішення щодо самого “референдуму” і дати його проведення у Кремлі досі остаточно не визначено. Розвідка зазначає, що таке “голосування” навряд чи відбудеться, як було анонсовано, 11 вересня. Навпаки, зараз окупанти намагаються не підіймати тему “референдуму” в Маріуполі.

“Наразі окупаційна влада концентрується на піар-акціях з пропагування результатів роботи із “забезпечення населення соціальною допомогою, продуктами харчування та підготовкою до зимового періоду”. Однак з 1 вересня окупанти припинять видавати вцілілим мешканцям Маріуполя так звану “гуманітарну допомогу” – дешеві набори продуктів (крупа, консерви), які давали змогу людям хоч якось побороти голод та злидні”, – повідомляє ГУР.

За даними розвідки, як одну з причин зменшення “допомоги” окупанти вказують низький попит серед маріупольців на отримання російського громадянства. 

Нагадаємо, що за інформацією Міноборони, на деяких тимчасово окупованих територіях російські військові не планують відкривати дільниці для проведення так званого “референдуму”, а ходитимуть по будинках місцевих мешканців. 

Крім того, нещодавно посадовці на Херсонщині та Луганщині розповіли про активну підготовку окупантами в захоплених частинах регіонів “референдумів”. До прикладу, росіяни приносять пенсіонерам по 20 тисяч рублів й вимагають від них персональні дані, а також під виглядом надання харчів або будівельних матеріалів організовують зустрічі із населенням для агітації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter