Росіяни катували офіцера ВМСУ Олексія Кисельова, щоб той визнав себе керівником партизанів

Дата: 23 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У незаконному формуванні, що називає себе “Джанкойським районним судом”, відбулося чергове судове засідання в кримінальній справі стосовно колишнього капітана корабля “Славутич” Олексія Кисельова, якого звинувачують у тому, що він був нібито членом добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана та брав участь у морській блокаді Криму. На початку засідання підсудний заявив, що має намір на цьому етапі дати свої свідчення.

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес”

Олексій Кисельов

Спочатку бранець Кремля розкритикував частину обвинувачення щодо “морської блокади Криму”, наголосивши, що цілий військовий флот не зміг забезпечити повну блокаду Одеси, а у випадку з півостровом це було технічно нереально.

Свою присутність на відео з кримінальної справи він пояснив тим, що вчив капітана баркаса на ім’я Тім входу та виходу з Генічної бухти, а також на зовнішній рейд для лову риби, збирання камки та перевезення відпочивальників на далекий пляж. Коли Кисельов зрозумів, що капітан Тім має намір скерувати катер на вихід у відкрите море, у бік прикордонної зони, він свідомо перерізав маслопровід, маючи на меті запобігти порушенню державного кордону.

Також підсудний розповів у “суді” про обставини свого викрадення та катувань у підвалі Генічеського ПТУ. Він заявив, що його били та катували протягом п’яти днів, вимагаючи, щоб він зізнався на камеру, ніби є керівником партизанського руху. Він не погодився, а 27 липня його посадили в автомобіль і повезли до Криму, зав’язавши йому очі ганчіркою.

За словами підсудного, він “не проходив прикордонного контролю”, який незаконно встановила російська влада. Машина зупинилася один раз, на нього хтось подивився, і машина поїхала далі.

Після завершення допиту Кисельова незаконне формування викликало на допит свідка сторони обвинувачення з-поміж персоналу прикордонного пункту пропуску, який повідомив, що він 27 липня здійснював паспортний контроль щодо Кисельова на пункті пропуску “Джанкой”. Однак свідок уточнив, що ця обставина йому стала відомою зі слів його безпосереднього керівника, а сам він підсудного не пам’ятає.

Також допитали ще одного свідка сторони обвинувачення Сергія Гудиму, якого цього року незаконне формування “київський районний суд” у Сімферополі визнало винним у тому, що він був членом добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана. Кримський процес вказує, що цей свідок дав суперечливі свідчення. З них стало зрозуміло, що на попередньому слідстві він підписував протокол допиту, складений співробітниками слідчих органів, і особисто не володіє відомостями з цього протоколу.

Серед іншого “суд” задовольнив два клопотання захисту: про запит відео з камер спостереження на прикордонному пункті пропуску за 27 липня та про залучення до матеріалів справи подяки Олексію Кисельову від міжнародної організації “Червоний Хрест” за волонтерську діяльність. Проти залучення подяки заперечував “державний обвинувач”, який наголосив, що організація є міжнародною і тому стосунку до справи це не має.

Наступне засідання заплановано на 6 грудня. Очікується примусовий привід свідка звинувачення Зейтулаєва та забезпечення появи засекреченого свідка під псевдонімом Петров, привід якого “суд” не може гарантувати, оскільки реальне прізвище свідка засекречено.

Нагадаємо, 22 липня росіяни викрали в Генічеську на Херсонщині волонтера й екскомандира корабля “Славутич” ВМСУ Олексія Кисельова.

Відомо, що його катували струмом та били протягом п’яти днів у професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де базувався підрозділ Росгвардії.

Через п’ять діб його перевезли до Сімферополя, у будівлю “кримського управління ФСБ”, де продовжили знущання та тортури.

Тільки після цього “слідчий ФСБ” провів офіційне затримання та відкрив кримінальну справу.

29 липня незаконний “Київський райсуд” Сімферополя заарештував його на два місяці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter