Росіяни, ймовірно, спалювали загиблих солдатів на сміттєзвалищі під Херсоном

Дата: 21 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Під час окупації Херсона російська адміністрація, ймовірно, спалювала тіла загиблих російських солдатів на місцевому сміттєзвалищі. 

Про це розповідає The Guardian. 

Каски російських солдатів на сміттезвалищі Херсона. Фото: The Guardian

Мешканці Херсонщини та працівники сміттєзвалища кажуть, що бачили російські вантажівки, які пріїжджали на місце, завантажені чорними мішками. Після цього мішки підпалили, а опитані журналістами свідки вказували на запах паленого м’яса, що розносився навкруги. 

“Пригнали “Камаз”, наповнений сміттям і трупами, разом і розвантажили. Ви думаєте, хтось збирався їх поховати? Вони їх скинули, а потім висипали сміття, і все”, – каже правіцник полігону, який попросив залишити себе анонімним. 

Водночас чоловік сказав, що не бачив, чи належали тіла російським солдатам, аббо цивільним. 

Ще одна працівниця сміттєзвалища Світлана взагалі розповіла, що окупанти встановили блокпост на вїзді на територію полігону та не пропускали до мисця спалення нікого чужого. 

“Одного разу ми з чоловіком приїхали не в той час. Ми приїхали сюди, поки вони робили свій “справи”, і вони сильно вдарили мого чоловіка дубиною по обличчю”, – говорить жінка. 

Інформація про те, що російське керівницство спалює тіла загиблих солдатів, аби приховати масштаби втрат, періодично поступають ще з 2014 року. Незадовго до повномасштабного вторгнення в лютому

Новини про мобільні крематорії, які російське військове керівництво нібито підготувало для війни в Україні, з’явилися незадовго до повномасштабного вторгнення в лютому. До прикладу, з посиланням на міністра оборони Великобританії Бена Воллеса про це повідомляли видання The Telegraph та Mirror. Вони показали відео з одним з таких крематоріїв.

Оригінал відео, яке показали британські журналісти, можна знайти в ютуб-каналі російської компанії “Турмалин”. Рекламний ролик інсентиратораі Установка для термічного знищення рідких, твердих та газоподібних відходів. ИН-50.1К датований ще 2013 роком.

Про використання таких крематоріїв у Сирії повідомляв російський терорист Ігор Стрєлков.  

Нагадаємо, що влада у Росії ретельно приховує від власних громадян кількість загиблих. Так, всього тричі від 24 лютого у російському міноборони говорили про втрати: 2 березня загиблих нібито було 498 осіб, 25 березня – 1351, а 21 вересня – 5937. 

Водночас журналісти BBC та “Медіазони” у Росії на основі відкритих даних про поховання загиблих лише військових змогли встановити факти смерті понад 8,7 тисячі осіб. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Фотографія обкладинки: The Guardian

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter