Росіяни, ймовірно, готуються покинути Нову Каховку та територію ЗАЕС

Дата: 28 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

З тимчасово окупованих Нової Каховки на Херсонщині та району ЗАЕС поблизу Енергодару російські військові починають вивозити місцевих колаборантів та, ймовірно, готуються покидати захоплені території. 

Про це повідомляють у Центрі національного спротиву та президент НАЕК “Енергоатом” Петро Котін

Фото: ЗАЕС

Заяву про плани російський військових покинути ЗАЕС Котін зробив 27 листопада у ефірі національного телемарафону. 

За його словами, інформація, яка б могла свідчити про це, надходить вже декілька тижнів, зокрема з російських пропагандистських медіа. 

“Дуже багато стало з’являтися публікацій у російській пресі про те, що ЗАЕС, можливо, варто би залишити, можливо, її варто передати МАГАТЕ під контроль. Таке, знаєте, враження, що вони збирають валізи і що вони крадуть все, що можуть знайти”, – зазначив він. 

ЗАЕС знаходиться під російською окупацією від початку березня. 

Водночас інформацію про ймовірну підготовку відходу росіян з Нової Каховки у Центрі національного спротиву отримали від місцевого підпілля. Партизани кажуть, що тікають не лише ті, хто обіймав посади в окупаційній адміністрації, а й ті, хто брав участь у спільних з росіянами рейдах проти місцевих, а також залякував й примушував людей до співпраці. 

Фотографія Нової Каховки з супутника

“Всі активні зрадники залишили місто, бо відчувають що його звільнення – це справа часу”, – переказують їхні слова посадовці. 

У центрі, який створили при Силах спеціальних операцій ЗСУ після початку повномасштабного вторгнення, закликали місцевих мешканців залишити Нову Каховку до моменту її деокупації.

Також у Інституті вивчення війни кажуть, що стан укріплень російської армії на Кінбурнській косі в Миколаївській області та навколо неї вказує на те, що вона не планують довго утримувати там позиції.

Нагадаємо, що до правоохоронців Миколаївщини щодня звертаються понад три десятки громадян з повідомленнями про злочини, скоєні росіянами та колаборантами на території деокупованої Снігурівської громади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter