Росіяни хочуть ув’язнити кримського журналіста Амета Сулейманова попри захворювання, яке перешкоджає утриманню під вартою

Дата: 16 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня та громадянського журналіста Амета Сулейманова, якого у 2021 році Південний окружний військовий суд РФ незаконно засудив до 12 років ув’язнення в політично мотивованій справі, хочуть запроторити до в’язниці. Раніше його протягом трьох років утримували під домашнім арештом через захворювання серця.

Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим. 

Амет Сулейманов

У відомстві повідомляють, що наразі Амет Сулейманов стоїть у черзі на трансплантацію клапана серця. Він страждає на артеріальну та мітральну недостатності.

Крім того, як зауважують у представництві президента, навіть за окупаційним законодавством це захворювання внесено до переліку таких, що перешкоджають утриманню під вартою.

За словами його дружини Лілі Люманової, в’язниця для Амета дорівнює смерті, адже там він точно не отримуватиме необхідної медичної допомоги.

“Але окупанти продовжують знущатися над громадянами України. Сьогодні мав відбутися розгляд апеляції у російському суді в Ростові-на-Дону, однак засідання перенесли на 1 лютого. Представництво засуджує та не визнає цей злочинний вирок громадянинові України, представнику корінного кримськотатарського народу Амету Сулейманову. Ми звертаємо увагу міжнародної спільноти на чергове порушення прав людини окупантами та закликаємо продовжувати тиск на країну-агресорку. Всі політв’язні повинні бути звільнені, а Кримський півострів деокуповано”, – мовиться в повідомленні.

Відомо, що українські правозахисники прирівнюють ув’язнення політв’язнів з інвалідністю до катувань. 

Нагадаємо, уранці 11 березня російські силовики прийшли з обшуками до будинків кримських татар за сімома адресами в місті Бахчисараї та Бахчисарайському районі. 

Обшуки проводилися в історика Сейтумера Сейтумерова, стримера “Кримської солідарності” Сейдамета Мустафаєва, Шукрі Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова, Амета Сулейманова, Айдера Сулейманова, а також у журналіста Сейтумера Сейтумерова. Останній на момент обшуку перебував на материковій частині України, вдома були присутні його літні батьки. 

На місце проведення обшуків ФСБ та ОМОН не допустили адвокатів. За даними активістів ініціативи “Кримська солідарність”, російські силовики вилучали телефони й релігійну літературу та цікавилися зберіганням зброї.

Південний окружний військовий суд, попри численні заяви захисту щодо стану здоров’я Сулейманова, ухвалив рішення відправити його до колонії суворого режиму терміном на 12 років.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до терористичних дій. Матеріали справи містять аудіозаписи з дискусіями на релігійні та політичні теми в мечетях Бахчисарая.

Як констатує Кримська правозахисна група, “справи” Хізб ут-Тахрір” розглядаються з порушенням права на справедливий суд, основними доказами для суду є свідчення анонімних свідків (багато хто з них – співробітники ФСБ РФ), досудові покази свідків, які надалі в суді заявляють, що такі свідчення надали під тиском, і лінгвістичні експертизи розмов обвинувачених мусульман.

Докази, надані стороною захисту, зазвичай судді не беруть до розгляду.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Напередодні активісти створили петицію, в якій підписанти вимагають від ООН надати документи, на підставі яких Росія займає місце в Раді безпеки ООН та ООН узагалі. У разі відсутності таких документів вони вимагають припинити фіктивне членство Російської Федерації в ООН. Росія ввійшла до ООН нелегітимно. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter