Росіяни арештували мешканця окупованої Феодосії за “очікування приходу ЗСУ”

Дата: 20 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни затримали жителя окупованої Феодосії Андрія Бабиченка нібито за те, що він “закликав завдавати ударів по Кримському мосту і чекав на прихід ЗСУ”.

Про це інформує Кримська правозахисна група

Фото: Andrey BORODULIN / AFP

За інформацією окупантів, чоловік також “дискредитував та ображав армію Росії, країну, президента”.

Співробітники незаконного “центру протидії екстремізму” обшукали квартиру кримчанина. Пізніше на сторінці блогера-колаборанта Олександра Таліпова виклали відео з “вибаченнями”. 

 

Кримські правозахисники вказують, що до незаконного “Феодосійського міського суду” надійшли адміністративні справи проти Андрія Бабиченка за статтями про дискредитацію російської армії (ч. 1 ст. 20.3.3 КпАП РФ) та про непокору поліції (ч. 1 ст. 19.3 КпАП РФ).

Крім того, ОВД-інфо повідомляє, що в “суді” зареєстрували матеріали й про непокору “поліції” батьків Андрія – В’ячеслава та Ольги Бабиченків.

Нагадаємо, 19 вересня правозахисна організація “Кримський процес” повідомила, що за півтора року з початку повномасштабної війни окупанти в українському Криму склали 472 адміністративних протоколи за “дискредитацію збройних сил РФ” та висловлення проукраїнської позиції. Чверть цієї кількості склали за останні три місяці.

Правозахисники вказують, що кримчан переслідують за “дискредитацію” російської армії, щоб придушити проукраїнські настрої, що дедалі більше зростають.  

Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію. 

Серед тих, хто переслідує кримчан, є проросійський кримський блогер Олександр Таліпов: у своїх телеграм-каналах він публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” армії РФ.

Кримська прокуратура порушила кримінальне провадження стосовно Таліпова за статтею про розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, які свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter