Росіянам доведеться платити підвищений збір за отримання туристичних віз до ЄС

Дата: 31 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Очільники МЗС країн-членів ЄС вирішили зупинити дію угоди з Росією, яка спрощує видавання віз, однак загальну заборону на видавання туристичних віз для громадян РФ не запроваджуватимуть. 

Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто

Фото: фейсбук-сторінка Петера Сіярто

Угорщина була однією з країн, які не підтримували повної заборони на видавання туристичних віз росіянам. Сіярто не уточнив, чи підтримувала Угорщина зупинення угоди.

Відтепер росіянам доведеться сплачувати 80 євро консульського збору замість 35 євро, які вони сплачують зараз. 

До введення повної заборони на видавання туристичних віз росіянам напередодні закликали президент України Володимир Зеленський та країни ЄС, які мають спільний кордон з Росією. Проти візових заборон для росіян висловлювалися серед інших МЗС ПортугаліїГреції, Кіпру, Німеччина, Франція та глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Напередодні східні країни Європейського Союзу, які межують з Росією, у своїй спільній заяві висловили погрозу ухвалити “національні заходи”, щоб скоротити кількість російських громадян, які в’їжджають у їхні країни і Шенгенську зону у відповідь на небажання ЄС домовиться про колективний підхід у цьому питанні.

Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва домагаються від Європейської комісії запровадження “відповідних заходів щодо віз”, які “рішуче зменшать потік російських громадян до ЄС та Шенгенської зони“.

“Допоки такі заходи не будуть введені на рівні ЄС, ми розглянемо можливість встановлення тимчасових заходів на національному рівні для вирішення неминучих проблем громадської безпеки, пов’язаних зі збільшенням потоку громадян Росії через наші кордони”, – мовиться в заяві, яку бачила Financial Times.

Видання зауважує, що ця заява підвищує ставки у дебатах щодо віз у середу, бо Брюссель прагне зберегти єдність серед своїх членів, одночасно продовжуючи карати Росію за її війну проти України.

Це наша національна компетенція – згідно з принципом національної безпеки вирішувати питання в’їзду на нашу територію.

міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну наприкінці лютого у ці п’ять країн в’їхало близько 700 000 росіян. Більшість із них – туристи, які використовують прикордонні країни як ворота для поїздки на відпочинок до західних країн ЄС. Країни-підписанти заяви вважають, що це може стати серйозною загрозою громадській безпеці.

Окрім цього, у заяві міститься згадка про необхідність збереження “винятків для дисидентів, а також інших гуманітарних випадків”.

П’ять країн наголосили, що це призупинення є “необхідним першим кроком” і він не завадить їм шукати більш суворих заходів для зменшення кількості росіян, які в’їжджають у їхні країни.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ЄС заборонити видачу віз громадян Росії. Міністр переконаний, що 15 років спрощеного візового режиму з Росією не мало жодного ефекту для трансформації цієї країни і більшість росіян підтримали “геноцидну загарбницьку війну” своєї країни.

“Час напівзаходів минув. Лише жорстка і послідовна політика може дати результат… Візова заборона для російських туристів і деяких інших категорій буде відповідною відповіддю на геноцидну агресивну війну Росії в серці Європи, яку підтримує переважна більшість російських громадян”, — сказав Кулеба в інтерв’ю агентству Reuters

У Празі, де відбулася зустріч голів МЗС країн-чденів ЄС, Сіярто також повідомив, що Угорщина 31 серпня підписала угоду з російським “Газпромом” про додаткові постачання газу з 1 вересня. 

Фотографія обкладинки: ukrainianworldcongress.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter