Росіян тепер можуть ув’язнювати за здавання в полон, відмову їхати на війну та невиконання наказів

Дата: 20 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Державна дума РФ ухвалила в другому та третьому читаннях поправки до кримінального кодексу Росії, якими серед іншого запровадили покарання за мародерство, здавання в полон та відмову їхати на війну. 

Про це повідомили на сайті Держдуми. 

Будівля Держдуми РФ

У другому читанні поправки підтримав 381 депутат і лише один утримався, а в третьому читанні за проголосували вже 389 депутатів. 

Згідно зі змінами, тепер громадян Росії зможуть ув’язнювати: 

  • до 10 років за добровільне здавання в полон; 
  • до 15 років за мародерство; 
  • до 10 років позбавлення волі за самовільне залишення частини в період мобілізації та воєнного стану; 
  • до 10 років у разі неявки чи дезертирства для тих росіян, які перебувають у запасі та покликані на військові збори;
  • від двох до трьох років за невиконання підлеглим наказу начальника, відданого в період воєнного стану, у воєнний час або в умовах збройного конфлікту, а також за відмову брати участь у військових чи бойових діях. 

Відомо, що для того, аби обмежити права людини в Росії, російські депутати останні декілька десятків років змінювали закони в такий спосіб, щоб, наприклад, тепер розглядати мирні вуличні протести як злочин.

Згідно з федеральними законами, росіянам не можна влаштовувати протести біля судів, в’язниць, президентських резиденцій, а в деяких регіонах ситуація з обмеженнями ще гірша. До прикладу, у Кіровській області країни діє закон, що забороняє мітингувати навіть біля зупинок громадського транспорту.

Також завдяки внесеним за цей час змінам до законодавства влада в Росії може переслідувати своїх критиків, обвинувачуючи їх в “екстремізмі”. 

Після чергових виборів до Держдуми російських парламентарів закликали скасувати репресивні закони та відновити парламентський контроль над виконавчою владою, але вони цей заклик проігнорували.

Нагадаємо, що влітку цього року в Росії ухвалили закон, який, імовірно, дозволяє провести мобілізацію без оголошення. 

Фотографія обкладинки: MICHELE TANTUSSI / GETTY IMAGES

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter