Росія зносить пам’ятники жертвам Голодомору в Херсонській області

Дата: 24 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційні адміністрації захоплених районів Херсонської області почали зносити пам’ятні знаки, присвячені жертвам Голодомору в Україні 1932–1933 років. Представники окупаційної влади заявляють, що таким чином борються буцімто з маніпуляціями та дезінформацією.

Про це повідомляють пропагандистські російські ресурси.

Окупаційна адміністрація оголосила, що пам’ятники жертвам Голодомору в Україні – це нібито “інструмент маніпуляцій”, створений спеціально, щоб розпалювати ненависть до Росії.

“Не йдеться про війну з пам’ятниками, це всього-на-всього демонтаж символу дезінформації”, – заявили в незаконній адміністрації Олешківської громади.

За інформацією російських пропагандистів, пам’ятники зносять в Олешківській та Іванівській громадах. В останній, зокрема, знесли щонайменше 14 об’єктів, повідомляють в окупаційній адміністрації району.

Пропагандисти виклали також фотографії понівечених пам’ятних знаків. Водночас не всі з них стосуються Голодомору. 

Так, окупаційна влада збила табличку з хреста, що встановили у Виноградовому на честь турбаївців – селян, що підняли антикріпосницьке повстання наприкінці XVIII століття.

Також вони опублікували кілька фотографій понівечених хрестів, що стояли на подвір’ї Покровського храму в Олешках. Однак ці фото ще минулого року публікував мер міста Євген Рищук. Тоді, за його словами, окупаційна влада наказала розчистити двір храму та знести пам’ятні хрести.

Водночас інформацію про руйнування пам’ятників підтвердив Юрій Соболевський, перший заступник голови Херсонської облради.

Для Росії знищення реальної історії — це нормальна справа. Вони й свою історію змінили настільки, наскільки це було можливо, й майстерно маніпулюють історичними фактами на свою користь“, – наголосив він.

Національний музей Голодомору звернувся до правоохоронних органів з проханням розслідувати руйнування пам’ятників та встановити причетних до цього.

“Зумисне замовчування та спотворення історії Голодомору виконує роль одного з інструментів інформаційної війни, яку Російська Федерація веде проти України”, – зазначили в музеї.

Нагадаємо, минулого року росіяни знесли пам’ятник жертвам Голодомору в Маріуполі. Тоді, щоб виправдати руйнування, вони використовували ті самі тези, що й сьогодні: під час “природного” голоду 1932–1933 найбільше постраждала не Україна. Тому ці пам’ятники, за версією окупантів, не більше ніж політичні маніпуляції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter