Росія жодного разу не відкрила гуманітарний коридор для доставлення ліків на окуповані території

Дата: 06 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Росія жодного разу не відкрила гуманітарний коридор для доставлення ліків на тимчасово окуповані території. Водночас росіяни систематично розграбовують медичні заклади – вивозять звідти обладнання та ліки, закуплені коштом України.

Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Фото: 5 канал

“Російські окупаційні війська вчергове показують, що це країна-терорист, і не виконують конвенцій, які прийняті ООН, не виконують вимогу забезпечення лікарськими засобами на територіях, де намагаються встановити окупаційний режим.

І сьогодні офіційно заявляю, що Російська Федерація жодного разу не відкрила гуманітарний коридор для того, щоб ми могли завезти ліки, які закуплені за державний кошт, отримані як гуманітарна допомога від партнерів, ліки з доведеною ефективністю, сертифіковані”, – зазначив Ляшко.

За його словами, це стосується як забезпечення ліками стаціонарів, так і аптечних закладів, де, зокрема, люди за програмою “Доступні ліки” мали б отримувати препарати від серцево-судинних захворювань, інсуліни тощо. Наразі багато препаратів купити просто неможливо, оскільки їхні запаси з початку окупації на межі.

Крім того, за словами міністра, окупанти грабують медзаклади, залишаючи людей без доступу до медпрепаратів та лікування.

“Є факти, що Росія забирає препарати, які Україна постачає до інсультних центрів для тромболізису, і вивозить їх на свою територію”, – розповів міністр.

Ляшко додав, що Україна постійно веде перемовини з Міжнародним Червоним Хрестом, “Лікарями без кордонів” та ВООЗ про виконання Женевської конвенції та постачання життєво необхідних лікарських засобів туди, де їх потребують.

Україна також проситиме міжнародні гуманітарні організації, які завозять ліки до нашої країни, ввозити препарати, які сертифіковані в Європі чи країнах з жорсткою регуляторною системою, та не ввозити препаратів, виготовлених у Росії.

Нагадаємо, що, за даними КримSOS, наразі майже неможливо знайти потрібні препарати та інші предмети, що зазвичай були у вільному доступі та необхідні для проведення пологів і одразу після них.

Також відомо про суттєві проблеми з дитячими ліками. Найгостріша ситуація з жарознижувальними.

Приміром, у Херсонських аптеках залишилися тільки деякі дуже дорогі вузькоспеціалізовані препарати, вітаміни, лікарські трави та чаї, зубні пасти та деякі косметичні вироби. А ціни загалом виросли в три-п’ять разів на більшість препаратів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter