Росія вчинила кібератаку на Україну у відповідь на санкції проти Медведчука

Дата: 16 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Росія в лютому 2021 року провела масштабну кібератаку на Україну у відповідь на санкції проти народних депутатів від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука і Тараса Козака та блокування телеканалів останнього, проте серйозним наслідкам вдалося запобігти.

Про це повідомило видання “РБК-Україна” з посиланням на слова заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Сергія Демедюка.

Джерело: pixabay.com

За його інформацією, із середини лютого Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО фіксував масштабні атаки на українські сайти. Фіксувалися як звичайні DDoS-атаки, так і спроби занести віруси до програм документообігу.

Українській стороні вдалося вчасно виявити загрози та запобігти серйозним наслідкам, наголосив Демедюк.

“Початок низки атак відбувався ніби “по годинах”, деякі з них виступали як операції прикриття, щоб відвернути команди реагування”, – уточнив він.

Така тактика свідчить про координацію дій під час кібератак, і це є додатковим підтвердженням участі російських спецслужб, вважає експерт.

Демедюк розповів, що РФ активно сканує український сегмент інтернету в пошуках вразливих місць, а після виявлення в системі та мережі запускаються шкідливі програми.

Нагадаємо, що за 2020 рік Служба безпеки України ліквідувала в соцмережах 2,5 тис. спільнот з мільйонною аудиторією та понад 20 ботоферм з потужністю більш ніж 60 тис. акаунтів, які працювали на Росію і координувалися спецслужбами країни-агресора.

За інформацією співробітника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, в складі спецслужб РФ працюють цілі підрозділи, завданням яких є проведення інформаційних операцій і спеціальних акцій, зокрема підривних та деструктивних.

Водночас в Україні на базі РНБО з 16 березня 2021 року запрацював Міжнародний центр протидії дезінформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter